Tre vanliga "svenska" misstag vid servering av pasta
- För lite vatten vid kokningen. Om du använder en för liten kastrull eller för lite vatten så förlängs koktiden och risken är stor att pastan klibbar ihop.
Pastaexperterna har en enkel tumregel ”10 – 100 – 1000” dvs 10 gram salt (ca 1,75 tesked) och 1 liter (1000 ml) vatten per 100 gram pasta. - Koka pastan för länge. Målet är ett lagom tuggmotsånd – ”al dente”. Den angivna koktiden på förpackningen är ungefärlig och risken är att pastan blir överkokt. Börja att smaka av pastan ett par minuter före angiven koktid. Häll av vattnet när pastan är något underkokt och låt den koka färdigt i såsen.
- Servera pasta och sås separat. I Italien blandas alltid pastan med såsen innan servering. Blanda gärna lite av det stärkelserika kokvattnet i såsen så blandas det bättre. Tänk på att pastan ska täckas av såsen – inte simma i den.
Tre vanliga "svenska" misstag vid servering av pasta
- För lite vatten vid kokningen. Om du använder en för liten kastrull eller för lite vatten så förlängs koktiden och risken är stor att pastan klibbar ihop.
Pastaexperterna har en enkel tumregel ”10 – 100 – 1000” dvs 10 gram salt (ca 1,75 tesked) och 1 liter (1000 ml) vatten per 100 gram pasta.
- Koka pastan för länge. Målet är ett lagom tuggmotsånd – ”al dente”. Den angivna koktiden på förpackningen är ungefärlig och risken är att pastan blir överkokt. Börja att smaka av pastan ett par minuter före angiven koktid. Häll av vattnet när pastan är något underkokt och låt den koka färdigt i såsen.
- Servera pasta och sås separat. I Italien blandas alltid pastan med såsen innan servering. Blanda gärna lite av det stärkelserika kokvattnet i såsen så blandas det bättre. Tänk på att pastan ska täckas av såsen – inte simma i den.
Mer Pasta !
Spaghetti pomodori e mandorle
En enkel tallrik med rykande spaghetti med tomatsås är en skenbart enkel maträtt, men serverad i rätt tid och i rätt sällskap kan den ...
Pasta alla Norma
Louise Laurenius,Reportage,Vegetariskt,Pasta
Pasta alla Norma kom till liv i Catania, Bellinis födelsestad, och än idag är det en av stadens mest älskade rätter. Är du på besök i den sicilianska staden vid Etnas fot, är det nästan ett måste att prova rätten innan du åker därifrån.
Umbricelli med Bianchetto
Tomas Bacoccoli,Reportage,Pasta,Vi Gillar
Umbricelli .. Fåglarna kvittrar och jackan hänger kvar hemma i hallen. Våren är här. Det är snart dags att klippa olivträden. Och man kan ana vildsparrisen i diket.
Vincisgrassi alla Nordin
Vincisgrassi. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten på spisen. Koka alla pasta-ark 1 minut och lägg ut på kökshanddukar. Nu skall vi..