Folkets vin - Barbera
Italien är svenskarnas favoritland när det gäller vin just nu, och allt oftare kommer flaskorna från distriktet Piemonte i landets nordvästra del. Här brukar Nebbiolo framhållas, druvan som ger de kända vinerna från Barolo och Barbaresco.
Men idag vill vi sätta fokus på Barbera som många experter menar har den mest intressanta utvecklingen just nu.
Barbera odlas i hela Italien men hemmaplan är Piemonte, framförallt området kring städerna Alba, Asti och Monferrato, där den står för mer än hälften av skörden. Traditionellt har druvan haft en ganska låg status och gett friska, mjuka och fruktiga röda viner som bör drickas unga. Lokalt kan Barbera sägas vara ”folkets vin”. En gång i tiden var Barbera helt enkelt det som dracks i väntan på att Barolo skulle vara färdig att dricka, eller blandades med andra druvor. På senare år, och tack vare en ny generation vinmakare som satt fokus på bättre odlingslägen och lägre skördeuttag, har synen förändrats och denna användbara druva står numera på egna ben och vinner alltfler anhängare.
Det mest typiska för Barbera är den höga fruktsyran och den något lägre tanninhalten. Den traditionella stilen ger viner som inte är särskilt sträva som med fördel kan drickas unga men det finns också en mer koncentrerad ”internationell” stil med lagring på små ekfat som mår bra av några års lagring.
Vinerna är ofta lite kryddiga i smaken med bäriga aromer av hallon, körsbär, torkade jordgubbar, plommon och björnbär. Barbera känns också igen på dofter som viol, lavendel, lakrits och torkade örter.
Barbera är ett mycket användbart matvin och därför flitigt förekommande på vinlistorna på restauranger med italiensk inriktning. Det är ett utmärkt val till pizza och många pastarätter men också till kötträtter. Vill du dricka ett lättare Barberavin är lättare rätter som fågel, kalv och fläsk ett bra val. Om vinet är fylligt och smakrikt passar rätter av lamm, nöt och vilt.
Det finns många härliga exempel att upptäcka i Systembolagets sortiment. SALUTE!
Folkets vin - Barbera
Italien är svenskarnas favoritland när det gäller vin just nu, och allt oftare kommer flaskorna från distriktet Piemonte i landets nordvästra del. Här brukar Nebbiolo framhållas, druvan som ger de kända vinerna från Barolo och Barbaresco.
Men idag vill vi sätta fokus på Barbera som många experter menar har den mest intressanta utvecklingen just nu.
Barbera odlas i hela Italien men hemmaplan är Piemonte, framförallt området kring städerna Alba, Asti och Monferrato, där den står för mer än hälften av skörden. Traditionellt har druvan haft en ganska låg status och gett friska, mjuka och fruktiga röda viner som bör drickas unga. Lokalt kan Barbera sägas vara ”folkets vin”. En gång i tiden var Barbera helt enkelt det som dracks i väntan på att Barolo skulle vara färdig att dricka, eller blandades med andra druvor. På senare år, och tack vare en ny generation vinmakare som satt fokus på bättre odlingslägen och lägre skördeuttag, har synen förändrats och denna användbara druva står numera på egna ben och vinner alltfler anhängare.
Det mest typiska för Barbera är den höga fruktsyran och den något lägre tanninhalten. Den traditionella stilen ger viner som inte är särskilt sträva som med fördel kan drickas unga men det finns också en mer koncentrerad ”internationell” stil med lagring på små ekfat som mår bra av några års lagring.
Vinerna är ofta lite kryddiga i smaken med bäriga aromer av hallon, körsbär, torkade jordgubbar, plommon och björnbär. Barbera känns också igen på dofter som viol, lavendel, lakrits och torkade örter.
Barbera är ett mycket användbart matvin och därför flitigt förekommande på vinlistorna på restauranger med italiensk inriktning. Det är ett utmärkt val till pizza och många pastarätter men också till kötträtter. Vill du dricka ett lättare Barberavin är lättare rätter som fågel, kalv och fläsk ett bra val. Om vinet är fylligt och smakrikt passar rätter av lamm, nöt och vilt.
Det finns många härliga exempel att upptäcka i Systembolagets sortiment. SALUTE!
Fyra fantastiska recept !
Bucatini all’Amatriciana
Vissa pastarätter är så mycket mer än summan av sina ingredienser. Bucatini all’Amatriciana är kanske det yttersta beviset på det ...
Coppa di mascarpone alle Pesche
Enkel italiensk dessert på mascarponekräm, amarettikakor och persikor smaksatta med citron och amaretto.
Ciabatta med surdeg
Ciabatta betyder ”toffel” och inspirerades av den långsträckta formen. Brödet blev snabbt känt i Italien. Allt du behöver är...
Ossobuco alla Milanese
Ett smakrikt italienskt långkok från Milano. Rätten servars traditionellt med Risotto alla Milanese och Gremolata.