Zuppa di PomodoroItaliensk tomatsoppa

Ingredienser: (2-3 portioner)

  • 7-8 stora färska tomater (alternativt 800g burktomater, t.ex. San Marzano)
  • 2 msk olivolja
  • 2 stora vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk färsk bladpersilja, hackad
  • Ca 10 blad färsk basilika
  • Salt och peppar efter smak
  • 2,5-3,5 dl kycklingbuljong (beroende på önskad konsistens)

Till garnering:

  • ca 1 dl vispgrädde (eventuellt)
  • Krutonger (eventuellt)
  • Färska basilika

 

Gör så här: 

Börja med att förbered tomaterna:

Om du använder färska tomater: Koka upp en kastrull med vatten. Under tiden, skär ett tunt ”X” på toppen av varje tomat. Förbered en stor skål med isvatten som du ställer åt sidan. Du ska nu blanchera tomaterna. Gör detta i omgångar med 3-4 tomater åt gången. Lägg tomaterna i det kokande vattnet i cirka 15 sekunder, max 30 sekunder då du inte vill koka tomaterna. Använd en hålslev för att flytta tomaterna direkt till isvattnet. Lägg tomaterna på hushållspapper när du börjar med nästa omgång tomater.

Blancheringen hjälper att lossa skalet från tomaterna. Använd en liten kniv för att skala tomaterna. Ta även bort stjälkarna och kärnor ur tomaterna. Hacka dem sedan grovt.

 

Tillaga soppan:
Värm olivoljan i en kastrull på medelvärme. Tillsätt den hackade vitlöken och fräs tills den är mjuk i cirka en minut. Lägg i de hackade tomaterna, persiljan, basilika, salt och peppar och rör om. Täck kastrullen med locket något öppet, och låt sjuda i 20 minuter. Rör om då och då.

Häll i kycklingbuljongen och rör om. Använd en stavmixer och mixa tills slät.

Smaka av och addera kryddning vid behov. Låt soppan sjuda på svag värme med halvt täckt lock tills medeltjock konsistens, ca 20-25 minuter.

Häll upp soppan i skålar och garnera med basilikablad, olivolja och eventuellt vispgrädde eller krutonger.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 
La-Corte-del-Pozzo-Bardolino
Briccotondo Barbera

Zuppa di PomodoroItaliensk tomatsoppa

Ingredienser: (2-3 portioner)

  • 7-8 stora färska tomater (alternativt 800g burktomater, t.ex. San Marzano)
  • 2 msk olivolja
  • 2 stora vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk färsk bladpersilja, hackad
  • Ca 10 blad färsk basilika
  • Salt och peppar efter smak
  • 2,5-3,5 dl kycklingbuljong (beroende på önskad konsistens)

Till garnering:

  • ca 1 dl vispgrädde (eventuellt)
  • Krutonger (eventuellt)
  • Färska basilika
La-Corte-del-Pozzo-Bardolino

Gör så här:

Börja med att förbered tomaterna:

Om du använder färska tomater: Koka upp en kastrull med vatten. Under tiden, skär ett tunt ”X” på toppen av varje tomat. Förbered en stor skål med isvatten som du ställer åt sidan. Du ska nu blanchera tomaterna. Gör detta i omgångar med 3-4 tomater åt gången. Lägg tomaterna i det kokande vattnet i cirka 15 sekunder, max 30 sekunder då du inte vill koka tomaterna. Använd en hålslev för att flytta tomaterna direkt till isvattnet. Lägg tomaterna på hushållspapper när du börjar med nästa omgång tomater.

Blancheringen hjälper att lossa skalet från tomaterna. Använd en liten kniv för att skala tomaterna. Ta även bort stjälkarna och kärnor ur tomaterna. Hacka dem sedan grovt.

 

Tillaga soppan:
Värm olivoljan i en kastrull på medelvärme. Tillsätt den hackade vitlöken och fräs tills den är mjuk i cirka en minut. Lägg i de hackade tomaterna, persiljan, basilika, salt och peppar och rör om. Täck kastrullen med locket något öppet, och låt sjuda i 20 minuter. Rör om då och då.

Häll i kycklingbuljongen och rör om. Använd en stavmixer och mixa tills slät.

Smaka av och addera kryddning vid behov. Låt soppan sjuda på svag värme med halvt täckt lock tills medeltjock konsistens, ca 20-25 minuter.

Häll upp soppan i skålar och garnera med basilikablad, olivolja och eventuellt vispgrädde eller krutonger.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Insalata di Finocchi e Arance – Apelsinsallad med fänkål

Insalata di Finocchi e Arance

En enkel och supergod Italiensk apelsinsallad med fänkål, russin och pinjenötter. Allt du behöver är: Olivolja, Äppelcidervinäger...

Läs mer

Ribollita – bönsoppa från Toscana

Ribollita – bönsoppa från Toscana

Bönsoppa från Toscana. Blötlägg bönorna över natten i 1 liter vatten. Dagen därpå kokar du upp bönorna i samma vatten och låter dem sjuda i ca 1 timme. Tärna pancettan fint och fräs i en soppgryta. Sautera sedan kål och morötter i fettet.

Läs mer

Antico Risotto Sabaudo

Antico Risotto Sabaudo

Smält smöret i en kastrull, tillsätt löken och stek i ca 5 minuter tills den är mjuk men inte brynt. Lägg i skinkan och stek i en minut, tillsätt sedan rosmarin och ris. Rör tills riset är genomskinligt.

Läs mer

Karamelliserad lök

Karamelliserad lök

Denna underbara lök använder jag till mycket. Den tar litet tid att få klar, men går bra att frysa. Gör en stor sats och ha som kärlek i ...

Läs mer