Tagliatelle con finferliKantarellpasta
Kantarellen är kanske den svamp som vi i Sverige älskar allra mest, men visste du att den växer även i norra Italien och kanske främst förknippas med regionen Trentino-Alto Adige.
På italienska heter den finferli och njuts med fördel med nykokt tagliatelle och den lokala rökta skinkan speck!
Ingredienser:
- 320 g tagliatelle
- 350 g kantareller
- 120 g speck (eller bacon)
- 100 g gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 kvistar timjan, hackad
- 2 kvistar persilja, hackad
- ½ dl extra virgin olivolja
- 2 msk vitt vin
- ½ dl grönsaksbuljong
- Salt & peppar
- Riven parmigiano reggiano efter smak
Gör så här:
Förbered grönsaksbuljongen och håll den varm. Rengör under tiden kantarellerna och skär dem i ganska stora bitar.
Hacka löken fint och skiva vitlöken tunt. Häll olja i en stekpanna och ”svetta” lök och vitlök på låg värme i ca 15 minuter. Krydda med timjan och persilja. Tillsätt sedan svampen och stek i ca 10 minuter.
Skär ner speck eller bacon i tärningar och lägg sedan till den i pannan och fräs i ett par minuter. Tillsätt vin och buljong och låt stå på värmen i ytterligare 5-10 minuter. Smaksätt till sist med salt och peppar.
Koka tagliatellen ”al dente” i välsaltat vatten. Lyft över den kokta pastan i pannan och blanda väl med svampblandningen.
Bland ner riven och parmesanost och garnera med hackad persilja innan servering. Njut pastan rykande varm med ett glas gott vin! Buon appetito!
Tagliatelle con finferliKantarellpasta
Kantarellen är kanske den svamp som vi i Sverige älskar allra mest, men visste du att den växer även i norra Italien och kanske främst förknippas med regionen Trentino-Alto Adige.
På italienska heter den finferli och njuts med fördel med nykokt tagliatelle och den lokala rökta skinkan speck!
Ingredienser:
- 320 g tagliatelle
- 350 g kantareller
- 120 g speck (eller bacon)
- 100 g gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 kvistar timjan, hackad
- 2 kvistar persilja, hackad
- ½ dl extra virgin olivolja
- 2 msk vitt vin
- ½ dl grönsaksbuljong
- Salt & peppar
- Riven parmigiano reggiano efter smak
Gör så här:
Förbered grönsaksbuljongen och håll den varm. Rengör under tiden kantarellerna och skär dem i ganska stora bitar.
Hacka löken fint och skiva vitlöken tunt. Häll olja i en stekpanna och ”svetta” lök och vitlök på låg värme i ca 15 minuter. Krydda med timjan och persilja. Tillsätt sedan svampen och stek i ca 10 minuter.
Skär ner speck eller bacon i tärningar och lägg sedan till den i pannan och fräs i ett par minuter. Tillsätt vin och buljong och låt stå på värmen i ytterligare 5-10 minuter. Smaksätt till sist med salt och peppar.
Koka tagliatellen ”al dente” i välsaltat vatten. Lyft över den kokta pastan i pannan och blanda väl med svampblandningen.
Bland ner riven och parmesanost och garnera med hackad persilja innan servering. Njut pastan rykande varm med ett glas gott vin! Buon appetito!
Fyra fantastiska recept !
Tortellini con panna, prosciutto e piselli
Är en enkel och smakfull rätt på tortellini med grädde, skina och ärtor. Du behöver endast ...
Tiramisu Martini
God efterrättsdrink med smak av den klassiska desserten tiramisu. Du behöver endast den italienska mandellikören amaretto, vodka och ...
Pasta al forno alla tranese
Krämig och smakrik ugnsbakad pasta i tomatsås och täckt av ost ...
Pesto alla Genovese
Pesto-sås. Skölj basilikan, torka väl och dela i strimlor. Lägg pinjenötter, vitlök, basilika och salt i en stor mortel och mortla till en pasta. Rör gradvis ner osten i pastan. Häll sedan i olivoljan i en tunn stråle och rör om tills peston har en krämig konsistens. Tillsätt lite vatten om det behövs.