Zuppa di funghiSvampsoppa från Friuli

En väldigt enkel och snabblagad soppa med rötterna i Friuli i nordöstra Italien. Soppan kan stå på bordet inom 45 minuter tack vare att den bygger på finhackad svamp och potatis. Föredrar du en helt slät soppa så kan du mixa soppan innan servering.

 

I originalreceptet används porcini, dvs karl johanssvamp, men det går att använda den svamp du har tillgång till. Komplettera med lite torkad porcini för en extra italiensk kick. Använd gärna gräddfilen vid serveringen – den är en del av inflytandet från tiden när denna del av Italien var en del av det österrikisk-ungerska riket – och ger en extra lätt syrlig krämighet till vad som redan är en smakrik och rik soppa.

 

Ingredienser:

  • 350 gr valfri svamp, t.ex. champinjon eller shiitake
  • 250 gr potatis
  • 10 gr torkad porcini (karljohansvamp)
  • 25 gr osaltat smör
  • 3 msk olivolja
  • salt och nymalen peppar
  • 1 vitlöksklyfta, skalad och krossad
  • 1 msk vetemjöl
  • 175 ml torrt vitt vin
  • 1,5 liter (6 dl) kycklingfond (eller svampfond)
  • 1 msk mejramblad, fint hackade
  • 2 msk konjak (valfritt)

Garnering:

  • färsk hackad persilja
  • gräddfil
  • tunt skivad extra svamp

 

Gör så här:

Lägg den torkade porcini i en liten skål, täck med varmt vatten och ställ åt sidan. Hacka svampen och potatisen väldigt fint, med kniv eller i en matberedare.

Lägg smöret och olivoljan i en stor kastrull. Tillsätt svampen och fräs på svag värme i 5-10 minuter. Tillsätt salt och peppar efter smak och tillsätt sedan vitlöken. Fräs i ytterligare ett par minuter tills det doftar, tillsätt sedan mjölet och rör om väl.

Tillsätt sedan vin, fond, potatis och mejram. Häll av den torkade porcinin, hacka mycket fint och lägg i soppan. Tillsätt det överblivna varma ”porcini”-vattnet i soppan, men var noga med att sila bort alla smutsbitar som kan ha lagt sig på botten av skålen.

Koka på medelvärme i ca 30 minuter tills alla grönsaker har mjuknat. Kasta vitlöken. Rör i konjak (valfritt) och tillsätt mer salt och peppar efter smak. Servera med persilja och en stor klick gräddfil. Garnera med extra tunt skivad svamp om så önskas.

Buon appetito!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 
Monterustico Dogliani

Zuppa di funghiSvampsoppa från Friuli

En väldigt enkel och snabblagad soppa med rötterna i Friuli i nordöstra Italien. Soppan kan stå på bordet inom 45 minuter tack vare att den bygger på finhackad svamp och potatis. Föredrar du en helt slät soppa så kan du mixa soppan innan servering.

 

I originalreceptet används porcini, dvs karl johanssvamp, men det går att använda den svamp du har tillgång till. Komplettera med lite torkad porcini för en extra italiensk kick. Använd gärna gräddfilen vid serveringen – den är en del av inflytandet från tiden när denna del av Italien var en del av det österrikisk-ungerska riket – och ger en extra lätt syrlig krämighet till vad som redan är en smakrik och rik soppa.

 

Ingredienser:

  • 350 gr valfri svamp, t.ex. champinjon eller shiitake
  • 250 gr potatis
  • 10 gr torkad porcini (karljohansvamp)
  • 25 gr osaltat smör
  • 3 msk olivolja
  • salt och nymalen peppar
  • 1 vitlöksklyfta, skalad och krossad
  • 1 msk vetemjöl
  • 175 ml torrt vitt vin
  • 1,5 liter (6 dl) kycklingfond (eller svampfond)
  • 1 msk mejramblad, fint hackade
  • 2 msk konjak (valfritt)

Garnering:

  • färsk hackad persilja
  • gräddfil
  • tunt skivad extra svamp

Gör så här:

Lägg den torkade porcini i en liten skål, täck med varmt vatten och ställ åt sidan. Hacka svampen och potatisen väldigt fint, med kniv eller i en matberedare.

Lägg smöret och olivoljan i en stor kastrull. Tillsätt svampen och fräs på svag värme i 5-10 minuter. Tillsätt salt och peppar efter smak och tillsätt sedan vitlöken. Fräs i ytterligare ett par minuter tills det doftar, tillsätt sedan mjölet och rör om väl.

Tillsätt sedan vin, fond, potatis och mejram. Häll av den torkade porcinin, hacka mycket fint och lägg i soppan. Tillsätt det överblivna varma ”porcini”-vattnet i soppan, men var noga med att sila bort alla smutsbitar som kan ha lagt sig på botten av skålen.

Koka på medelvärme i ca 30 minuter tills alla grönsaker har mjuknat. Kasta vitlöken. Rör i konjak (valfritt) och tillsätt mer salt och peppar efter smak. Servera med persilja och en stor klick gräddfil. Garnera med extra tunt skivad svamp om så önskas.

Buon appetito!

Monterustico Dogliani

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Villa Cardea Drink med kanel

Villa Cardea Drink med kanel

Behöver du inspiration till en juldrink? Sätt guldkant på julfirande med en apertivo med julig touch. Denna drink är söt, bitter och fräsch

Läs mer

Gnocchi-burro-e-salvia

Gnocchi burro e salvia

Kan detta vara världens snabbaste rätt? Den italienska klassikern Gnocchi burro e salvia är enkel, vegetarisk och också otroligt god!

Läs mer

Limoncello-spritz

Limoncello spritz

Sommarens fräschaste drink, perfekt till en aperitivo! Blanda 3 delar prosecco, 2 delar limoncello och 1 den sodavatten..

Läs mer

Gnocchi-med-salsiccia-och-salvia

Gnocchi med salsiccia och salvia

Ett otroligt gott och enkelt recept från Italien. Sältan från salsiccian, syran från citronen och sötman från tomaterna gör detta recept komplett!

Läs mer