Pizzette di quinoaToppad med funghi porcini, pinjenötter och mozzarella
Recept och text av: Peter Nordin
De senaste åren har quinoa, detta hälsofrö, blivit mycket populärt i Italien. I södra delarna odlas quinoa, oftast ekologiskt. På köpet får du en hälsosam bomb av nyttigheter.
Här kommer ett enkelt, snabbt och underbart recept, som råkar vara både glutenfritt, hälsosamt och vegetarisk. Tar du bort osten, toppar med oliver i stället, vips blev denna lilla pizza vegansk. Det är för konsistensen vi använder quinoan, som ger en seg-knaprig botten vi gillar här på Ruffino, en textur som blir supergod.
Ingredienser: (ca 6 st)
- 200 g quinoa
- 210 g vamt/hett vatten
- 60 g varmt/hett vatten att blanda i matberedaren
- salt
Topping:
- en stor näve körsbärstomater, delade
- skogssvamp, det du finner på marknaden
- 1 msk pinjenötter
- rucola
- parmesan
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Rensa svampen och skär i tjocka skivor. Droppa olivolja och salt och peppar över svampen. Ställ åt sidan.
Förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
Koka upp vatten på spisen, dra åt sidan. Låt quinoan dra 25 minuter i hett vatten i en bunke på köksbänken. Lägg allt i en matberedare (ej svamp och topping) och tillsätt 60 g hett vatten och en rejäl nypa havssalt. Mixa i matberedaren 2-3 minuter tills du får en tjock gröt.
Bred ut blandningen till önskad storlek på en bakplåt och lägg på toppingen. Grädda 25 minuter i ugnen tills de är lätt gyllenbruna. Efter 15 min, ta ut och lägg på pinjenötter. Fortsätt baka 10 minuter.
Här, på vårt lilla hotell i Marche gör vi små-mini-pizzor som äts med handen och viks som en taco. Supergott till champagne eller Prosecco.
Pizzette di quinoaToppad med funghi porcini, pinjenötter och mozzarella
Recept och text av: Peter Nordin
De senaste åren har quinoa, detta hälsofrö, blivit mycket populärt i Italien. I södra delarna odlas quinoa, oftast ekologiskt. På köpet får du en hälsosam bomb av nyttigheter.
Här kommer ett enkelt, snabbt och underbart recept, som råkar vara både glutenfritt, hälsosamt och vegetarisk. Tar du bort osten, toppar med oliver i stället, vips blev denna lilla pizza vegansk. Det är för konsistensen vi använder quinoan, som ger en seg-knaprig botten vi gillar här på Ruffino, en textur som blir supergod. Vi brukar få ut cirka sex pizzette av receptet.
Ingredienser: (ca 6 st)
- 200 g quinoa
- 210 g vamt/hett vatten
- 60 g varmt/hett vatten att blanda i matberedaren
- salt
Topping:
- en stor näve körsbärstomater, delade
- skogssvamp, det du finner på marknaden
- 1 msk pinjenötter
- rucola
- parmesan
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Rensa svampen och skär i tjocka skivor. Droppa olivolja och salt och peppar över svampen. Ställ åt sidan.
Förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
Koka upp vatten på spisen, dra åt sidan. Låt quinoan dra 25 minuter i hett vatten i en bunke på köksbänken. Lägg allt i en matberedare (ej svamp och topping) och tillsätt 60 g hett vatten och en rejäl nypa havssalt. Mixa i matberedaren 2-3 minuter tills du får en tjock gröt.
Bred ut blandningen till önskad storlek på en bakplåt och lägg på toppingen. Grädda 25 minuter i ugnen tills de är lätt gyllenbruna. Efter 15 min, ta ut och lägg på pinjenötter. Fortsätt baka 10 minuter.
Här, på vårt lilla hotell i Marche gör vi små-mini-pizzor som äts med handen och viks som en taco. Supergott till champagne eller Prosecco.
Mer av Peter Nordin !
Involtini Nordini – di vitello
Kalvkött,Reportage,Peter Nordin
På något vis hänger allt samman här i Italien, men det tar litet tid att liksom komma underfund hur allt är sammanlänkat. Som dessa rullader, som börjar med min mormor
Ett bra sjapp
Reportage,Peter Nordin,Just nu
Nu stod jag innanför dörren på ett lokus i grannbyn på landsbygden i Italien – mitt emellan hav och berg. Året var 2016. Vi var här för att...
Kåseri: Harrys Bar och lantkyckling alla ’piccata’
Jag är på besök hos den mest klassiska restaurangen du kan tänka dig. Det är februari i slutet av 90-talet och den första känslan av vår ...
Klassisk chokladtryffel
En oemotståndlig chokladtryffel med en italiensk touch.
Mer av Peter Nordin !
Vincisgrassi alla Nordin
Vincisgrassi. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten på spisen. Koka alla pasta-ark 1 minut och lägg ut på kökshanddukar. Nu skall vi..