Torta all’olioItaliensk ”sockerkaka” gjord på olivolja med smak av apelsin

I Italien älskar man att äta söta bakverk till frukost, som den här ”oljekakan” är mjuk som ett moln och passar perfekt till en capuccino. Dessutom är den lättlagad, kräver få ingredienser, och på mindre än en timme har du en mjuk och väldoftande kaka som tack vare den aromatiska likören kommer att locka alla hungriga till köket.

 

Använd en relativt neutral och diskret olja, som t.ex. en mild olivolja eller solrosolja som inte övermannar de andra smakerna. Olja, som är huvudingrediensen i denna mjuka kaka säkerställer att kakan håller sig saftig i flera dagar.

 

Ingredienser:

  • 250 gr vetemjöl special
  • 200 gr strösocker
  • 3 ägg
  • 125 ml olivolja eller solrosolja
  • 130 ml vatten
  • 1 påse torrjäst för söta degar
  • 1 nypa salt
  • Zest av en apelsin (eller citron) efter smak
  • 1 msk apelsinlikör (eller limoncello)
  • Florsocker efter smak

 

Gör så här:

Knäck äggen i en stor skål och tillsätt strösockret. Vispa länge tills du får en lätt och fluffig blandning. Rör ner mjölet och jästen och tillsätt sedan olja och vatten, och slutligen salt, citronskal och likör. Blanda väl tills du får en smidig deg.

 

Smöra och mjöla en rund springform med en diameter på 24 cm.

 

Häll i blandningen, jämna ut väl och tillaga i varm ugn på 180° C i ca 35 minuter eller tills kakan är helt torr när du testar med en tandpetare.

 

Ta ut kakan från ugnen, låt den svalna och strö över florsocker.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 
Ruffino Vinsanto Serelle

Torta all’olioItaliensk ”sockerkaka” gjord på olivolja med smak av apelsin

I Italien älskar man att äta söta bakverk till frukost, som den här ”oljekakan” är mjuk som ett moln och passar perfekt till en capuccino. Dessutom är den lättlagad, kräver få ingredienser, och på mindre än en timme har du en mjuk och väldoftande kaka som tack vare den aromatiska likören kommer att locka alla hungriga till köket.

 

Använd en relativt neutral och diskret olja, som t.ex. en mild olivolja eller solrosolja som inte övermannar de andra smakerna. Olja, som är huvudingrediensen i denna mjuka kaka säkerställer att kakan håller sig saftig i flera dagar.

 

Ingredienser:

  • 250 gr vetemjöl special
  • 200 gr strösocker
  • 3 ägg
  • 125 ml olivolja eller solrosolja
  • 130 ml vatten
  • 1 påse torrjäst för söta degar
  • 1 nypa salt
  • Zest av en apelsin (eller citron) efter smak
  • 1 msk apelsinlikör (eller limoncello)
  • Florsocker efter smak
Ruffino Vinsanto Serelle

Gör så här:

Knäck äggen i en stor skål och tillsätt strösockret. Vispa länge tills du får en lätt och fluffig blandning. Rör ner mjölet och jästen och tillsätt sedan olja och vatten, och slutligen salt, citronskal och likör. Blanda väl tills du får en smidig deg.

 

Smöra och mjöla en rund springform med en diameter på 24 cm.

 

Häll i blandningen, jämna ut väl och tillaga i varm ugn på 180° C i ca 35 minuter eller tills kakan är helt torr när du testar med en tandpetare.

 

Ta ut kakan från ugnen, låt den svalna och strö över florsocker.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

Det finns många färgstarka historier om bakgrunden till den här rätten som kallas gatflickans spaghetti. Den trovärdigaste är dock att rätten uppfanns

Läs mer

Lasagne-alla-Bolognese

Lasagne alla Bolognese

En av de mest kända och älskade rätterna från det italienska köket. Krämig, kryddig och otroligt god...

Läs mer

Frutta fresca con mascarpone e limoncello

Söta frukter med en mascarponekräm och limoncello.

Läs mer

Gnocchi-med-salsiccia-och-salvia

Gnocchi med salsiccia och salvia

Ett otroligt gott och enkelt recept från Italien. Sältan från salsiccian, syran från citronen och sötman från tomaterna gör detta recept komplett!

Läs mer