TorroneItaliensk nougat med nötter och torkad frukt
Text och recept av: Peter Nordin
Denna godis är liksom italienarnas svar på knäck, fast mycket godare och elegantare och är älskad i hela landet. Varje italiensk by och stad har ofta sitt eget recept. På våra middagar för gäster här på Ruffino är denna godsak en favorit.
Denna konfekt har en lång historia. Redan de gamla romarna lär ha kommit till insikt om tekniken och ätit med välbehag denna godis.
Nu kommer du behöva ha flera bollar i luften, men tänk på att belöningen är stor när du har lyckats. Det är mycket som sker parallellt. Du behöver en Kitchen Aid eller liknande med både visp- och vingverktyg. Du behöver också en termometer och två silipat-mattor.
Steg 1
150 hasselnöt skållad
100 pistage
150 mandel skållad
80 g torkade jordgubbar
Rosta alla nötter på bleck 150° 25 min. Medan dessa är i ugnen hoppa till steg 2.
Steg 2
100 g honung
410 g socker
125 g vatten
310 g glykos
Ha en termometer i beredskap. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka på medelvärme på spisen till 126°.
När temperaturen är 110° hoppar du direkt på steg 3.
Steg 3
55 g äggvita
55 g socker
55 g florsocker
Lägg i äggvitan i bunken och vispa till skummig karaktär. Tillsätt sockret pö om pö och vispa till maräng. Nu har steg 2 nått 126° och tillsätt den heta syrupen i maräng-vispet utan att nudda vispverktyget. Vispa in all het syrup och byt sedan till vingverktyget och tillsätt florsockret medan du vispar på låg hastighet ca 1 minut. Öka till högsta hastigheten och vispa sju minuter. Tillsätt de torkade jordgubbarna och de varma/heta nötterna och vispa på låg hastighet 20 sekunder. Lägg upp på en silipat-matta och vik smeten i mattan för att blanda ut alla nötter.
Medan allt är varmt lägg på den andra silipat-mattan och kavlat ut till en bred platt kvadratisk form om 3 cm tjock. Låt vila på arbetsbänken 3 timmar mellan silipat-mattorna för att sedan läggas mellan bakplåtspapper, som du lindar in i plastfilm.
Skär med oljad tandad kniv genom bakplåtspappret i sockerbits-storlek. Pilla bort pappret och ställ på fat. Supermums. Nu är du i princip klar. Detta julgodis kommer ge dig applåder.
TorroneItaliensk nougat med nötter och torkad frukt
Text och recept av: Peter Nordin
Denna godis är liksom italienarnas svar på knäck, fast mycket godare och elegantare och är älskad i hela landet. Varje italiensk by och stad har ofta sitt eget recept. På våra middagar för gäster här på Ruffino är denna godsak en favorit.
Denna konfekt har en lång historia. Redan de gamla romarna lär ha kommit till insikt om tekniken och ätit med välbehag denna godis.
Nu kommer du behöva ha flera bollar i luften, men tänk på att belöningen är stor när du har lyckats. Det är mycket som sker parallellt. Du behöver en Kitchen Aid eller liknande med både visp- och vingverktyg. Du behöver också en termometer och två silipat-mattor.
Steg 1
150 hasselnöt skållad
100 pistage
150 mandel skållad
80 g torkade jordgubbar
Rosta alla nötter på bleck 150° 25 min. Medan dessa är i ugnen hoppa till steg 2.
Steg 2
100 g honung
410 g socker
125 g vatten
310 g glykos
Ha en termometer i beredskap. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka på medelvärme på spisen till 126°.
När temperaturen är 110° hoppar du direkt på steg 3.
Steg 3
55 g äggvita
55 g socker
55 g florsocker
Lägg i äggvitan i bunken och vispa till skummig karaktär. Tillsätt sockret pö om pö och vispa till maräng. Nu har steg 2 nått 126° och tillsätt den heta syrupen i maräng-vispet utan att nudda vispverktyget. Vispa in all het syrup och byt sedan till vingverktyget och tillsätt florsockret medan du vispar på låg hastighet ca 1 minut. Öka till högsta hastigheten och vispa sju minuter. Tillsätt de torkade jordgubbarna och de varma/heta nötterna och vispa på låg hastighet 20 sekunder. Lägg upp på en silipat-matta och vik smeten i mattan för att blanda ut alla nötter.
Medan allt är varmt lägg på den andra silipat-mattan och kavlat ut till en bred platt kvadratisk form om 3 cm tjock. Låt vila på arbetsbänken 3 timmar mellan silipat-mattorna för att sedan läggas mellan bakplåtspapper, som du lindar in i plastfilm.
Skär med oljad tandad kniv genom bakplåtspappret i sockerbits-storlek. Pilla bort pappret och ställ på fat. Supermums. Nu är du i princip klar. Detta julgodis kommer ge dig applåder.
Mer italiensk jul !
Glassfylld panettone
Lena Martoglio Bomler,Desserter
Ingen riktig jul utan panettone. Så är det faktiskt om du frågar en italienare. Framförallt i de norra delarna av landet. I detta recept fylls kakan med glass och toppas med mörk choklad…
Penne alla milanese
En underbar och lättlagad pasta ”som i Milano” med fylliga smaker av salsiccia och saffran, och som på norditalienskt manér även ...
Spritz di natale
En vintrig version av den klassiska drinken spritz med smak av tranbär och rosmarin. Servera som fördrink till helgens julmiddag.