MaritozziGräddfyllda bullar från Rom
En perfekt frukost enligt en romare!
Ingredienser:
Deg:
- citronzest av 1/2 citron
- apelsinzest av 1/2 apelsin
- 1 tsk honung
- 1 tsk torrjäst (20 g färsk)
- 1 dl + 1 tsk strösocker
- 1 + 0,75 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 5 dl + 2-3 dl vetemjöl
- 50 g normal saltat smör, vid rumstemperatur
- 1 äggula att pensla bullarna med
Sockerlag:
- 0,75 dl strösocker
- 0,5 dl vatten
Fyllning och garnering:
- 3 dl vispgrädde
- 1/2 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- florsocker att sikta över
Gör så här:
Blanda citron och apelsinzest med honung i en liten skål och låt det stå och dra i minst en timme så aromerna utvecklas.
I en skål blanda 0,75 dl av vetemjölet med 1 tsk strösocker, 1 tsk torrjäst (använder du färsk jäst ska du lösa upp den i lite vatten först) och 0,75 dl mjölk.
Plasta in och låt stå på en varm plats tills den har fördubblat sin volym och bubblar rejält.
I köksassistenten blanda 5 dl vetemjöl, 1 dl strösocker, citron och apelsinzest, jästblandningen och ägg.
Knåda till en jämn ganska lös deg.
Tillsätt smöret och knåda tills det har inkorporerats. Tillsätt resterande 2-3 dl vetemjöl, 0,5 dl i taget, och knåda in. Degen ska vara mjuk, elastisk, men inte torr.
Ta upp degen på bakbordet och vik i tre från ena sidan och sen igen från motsatt sida. Se HÄR hur jag gör.
Olja in lätt en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur tills den har dubblat sin volym.
Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 8 lika bitar. Rulla varje bit under bakbord och handflata till runda bullar, sen tryck lätt och gör de lite ovala (kan skippa det). Lägg på plåt och låt vila under en kökshandduk för ca 1 timme.
Pensla bullarna med uppvispad äggula och grädda i mitten av ugnen för ca 20 min eller tills de är klara.
Koka strösocker och vatten till sockerlag, klar när alla sockerkristaller har lösts upp och får en honungsliknande konsistens.
Pensla bullarna direkt från ugnen med sockerlag. Låt kallna på galler.
Vispa grädden och florsocker samt vaniljsocker till medelmjuka toppar.
Dela bullarna på mitten fast inte hela vägen. Fyll dem med grädde och jämna den med en kniv. Sikta florsocker över och servera.
Källa: cookiesandsweets.se
MaritozziGräddfyllda bullar från Rom
En perfekt frukost enligt en romare!
Ingredienser:
Deg:
- citronzest av 1/2 citron
- apelsinzest av 1/2 apelsin
- 1 tsk honung
- 1 tsk torrjäst (20 g färsk)
- 1 dl + 1 tsk strösocker
- 1 + 0,75 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 5 dl + 2-3 dl vetemjöl
- 50 g normal saltat smör, vid rumstemperatur
- 1 äggula att pensla bullarna med
Sockerlag:
- 0,75 dl strösocker
- 0,5 dl vatten
Fyllning och garnering:
- 3 dl vispgrädde
- 1/2 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- florsocker att sikta över
Gör så här:
Blanda citron och apelsinzest med honung i en liten skål och låt det stå och dra i minst en timme så aromerna utvecklas.
I en skål blanda 0,75 dl av vetemjölet med 1 tsk strösocker, 1 tsk torrjäst (använder du färsk jäst ska du lösa upp den i lite vatten först) och 0,75 dl mjölk.
Plasta in och låt stå på en varm plats tills den har fördubblat sin volym och bubblar rejält.
I köksassistenten blanda 5 dl vetemjöl, 1 dl strösocker, citron och apelsinzest, jästblandningen och ägg.
Knåda till en jämn ganska lös deg.
Tillsätt smöret och knåda tills det har inkorporerats. Tillsätt resterande 2-3 dl vetemjöl, 0,5 dl i taget, och knåda in. Degen ska vara mjuk, elastisk, men inte torr.
Ta upp degen på bakbordet och vik i tre från ena sidan och sen igen från motsatt sida. Se HÄR hur jag gör.
Olja in lätt en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur tills den har dubblat sin volym.
Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 8 lika bitar. Rulla varje bit under bakbord och handflata till runda bullar, sen tryck lätt och gör de lite ovala (kan skippa det). Lägg på plåt och låt vila under en kökshandduk för ca 1 timme.
Pensla bullarna med uppvispad äggula och grädda i mitten av ugnen för ca 20 min eller tills de är klara.
Koka strösocker och vatten till sockerlag, klar när alla sockerkristaller har lösts upp och får en honungsliknande konsistens.
Pensla bullarna direkt från ugnen med sockerlag. Låt kallna på galler.
Vispa grädden och florsocker samt vaniljsocker till medelmjuka toppar.
Dela bullarna på mitten fast inte hela vägen. Fyll dem med grädde och jämna den med en kniv. Sikta florsocker över och servera.
Källa: cookiesandsweets.se
Mer från Rom !
Fontana Di Trevi – Vatten, vatten, stan är byggd av vatten
Hur njuter man bäst av denna omtalade sevärdhet? Och var kommer myten om slantkastningen ifrån? I ett utdrag från ”Rom på listigare vis” ...
Cacio e Pepe av Peter Nordin
Pasta,Peter Nordin,Vegetariskt
Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland annat ägt restaurang Prinsen i Stockholm. www.godaitalien.se.
Saltimbocca alla romana
Tunna skivor kalv i en underbar kombination med prosciutto och salvia.
Pinsa Romana med päron, gorgonzola och valnötter
Vit pizza i långpanna med päron, gorgonzola och valnötter - Enkel och utsökt Pinsa från Lazio.
Mer från Rom !
Pinsa Romana med päron, gorgonzola och valnötter
Vit pizza i långpanna med päron, gorgonzola och valnötter - Enkel och utsökt Pinsa från Lazio.
Åtta romerska favoritrestauranger
I ”Rom på listigare vis” tipsar Harald Bergius inte om de mest raffinerade, exklusiva och utmanande restaurangerna, utan om ställen som ...