Fettuccine Alfredo
Recept och text av: Peter Nordin
”Luciano berättar – medan vi sakta vandrar genom Roms gamla kvarter, från Forum Romanum (det romerska torget) till Ristorante Alfredo på Via della Scrofa – att det äldsta beviset på pasta är 4 000 år gammal…”
Läs mitt kåseri och om hur Pasta Alfredo kom till här!
Här är min version av denna pastarätt efter mitt besök hos Alfredo. Kanske denna ”fettuccine Alfredo” kan stilla din längtan efter Italien, en liten del.
Ingredienser: (en person)
- 125 g färsk fettuccine bakat med ägg
- 100 g riven parmesan, 24 mån
- 3 msk grädde
- 35 g smör
- 2 tunna citronskal, hyvlade med potatisskalaren
- nymald svartpeppar
- du behöver en hel del ”pastavatten
Gör så här:
Smält 25 g av smöret i en pastapanna med några matskedar vatten och tillsätt citronskalen. Låt allt smälta samman 2–3 minuter på svag värme. Ställ åt sidan.
Koka upp markant saltat vatten i en tjockbottnad kastrull och koka nybakad fettuccine ca 1–2 minuter. Använder du torkad fettuccine, behöver du lägga till extra koktid.
Lyft pastan (al dente) med en bred pastatång från kastrullen till din panna med smöret och citronskalen. Nu skall du avsluta kokningen av pastan. Tillsätt litet pastavatten och blanda. Slå i grädden och det sista av smöret. Blanda och slunga pastan i pannan. Dra bort pannan från värmen.
Tillsätt litet pastavatten och lägg i 75 g av den rivna parmesanosten, i 3 – 4 omgångar medan du blandar och slungar din fettuccine. Varva litet pastavatten och parmesan tills du får en krämig emulsion som täcker alla pasta. Avsluta med svartpeppar. Servera. Sist, toppa med den sista parmesanen.
Enkelt, men inte för enkelt är mitt ordspråk.
Fettuccine Alfredo
Recept och text av: Peter Nordin
”Luciano berättar – medan vi sakta vandrar genom Roms gamla kvarter, från Forum Romanum (det romerska torget) till Ristorante Alfredo på Via della Scrofa – att det äldsta beviset på pasta är 4 000 år gammal…”
Läs mitt kåseri och om hur Pasta Alfredo kom till här!
Här är min version av denna pastarätt efter mitt besök hos Alfredo. Kanske denna ”fettuccine Alfredo” kan stilla din längtan efter Italien, en liten del.
Ingredienser: (en person)
- 125 g färsk fettuccine bakat med ägg
- 100 g riven parmesan, 24 mån
- 3 msk grädde
- 35 g smör
- 2 tunna citronskal, hyvlade med potatisskalaren
- nymald svartpeppar
- du behöver en hel del ”pastavatten
Gör så här:
Smält 25 g av smöret i en pastapanna med några matskedar vatten och tillsätt citronskalen. Låt allt smälta samman 2–3 minuter på svag värme. Ställ åt sidan.
Koka upp markant saltat vatten i en tjockbottnad kastrull och koka nybakad fettuccine ca 1–2 minuter. Använder du torkad fettuccine, behöver du lägga till extra koktid.
Lyft pastan (al dente) med en bred pastatång från kastrullen till din panna med smöret och citronskalen. Nu skall du avsluta kokningen av pastan. Tillsätt litet pastavatten och blanda. Slå i grädden och det sista av smöret. Blanda och slunga pastan i pannan. Dra bort pannan från värmen.
Tillsätt litet pastavatten och lägg i 75 g av den rivna parmesanosten, i 3 – 4 omgångar medan du blandar och slungar din fettuccine. Varva litet pastavatten och parmesan tills du får en krämig emulsion som täcker alla pasta. Avsluta med svartpeppar. Servera. Sist, toppa med den sista parmesanen.
Enkelt, men inte för enkelt är mitt ordspråk.
Mer av Peter Nordin !
Cucina povera, kåseri och fyllda pastakuddar
Reportage,Peter Nordin,Just nu
Cucina poveraI - de fattigas kök - dessa tider kommer du bli förvånad över hur enkelt du skapar stora smaker, med i princip ingen peng ...
Soppa på oliver
Vegetariskt,Soppor,Peter Nordin
Mixa spenat, oliver, grädde och buljong i matberedaren någon minut och stjälp upp i en tjockbottnad kastrull och låt blandningen koka...
Surdegsbröd
Till detta ljuvliga bröd gör vi en klassisk ’levain’, dvs du puffar surdegen extra med starkt vitt brödmjöl och vatten, som får jäsa minst...
En glädjefylld tradition
Drinkar,Vi Gillar,Peter Nordin
Aperitivo är en viktig, glädjefylld och stämningshöjande tradition i Italien - och speciellt i min region Marche
Mer av Peter Nordin !
Fem tips i Marche
Peter Nordin delar sina fem bästa tips i Marche - Regionen som verkligen är på frammarsch. Här möter du ett Italien som behållit sin karaktär
Piccata Nordini
Dessa köttbullar alla ’piccata’ får konsistensen som en paté. Börja med att samla alla ingredienser till receptet på köksbänken. Hacka ...