Pasta al forno alla traneseUgnsbakad pasta från Puglia

Puglia, eller Apulien om man så vill, på den italienska klacken är lite av hela Italiens skafferi. Här odlas en stor andel av det vete, oliver, mandlar, körsbär med mera som konsumeras i landet. En annan lokal specialitet är den mjuka krämiga osten stracciatella som också används i matlagning i stor utsträckning, som i denna variant av ugnsbakad pasta som är typisk för staden Trani, en av pärlorna längs den adriatiska kusten.

 

Ingredienser:

  • 1/2 kg mogna röda körsbärstomater
  • 4–5 basilikablad
  • 700 gr pasta (medelstor gärna räfflad av typen penne rigate eller liknande)
  • 250 gr färsk stracciatella, skuren i bitar
  • 2 msk riven pecorino
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • ströbröd efter smak
  • peppar efter behov

Färsk tomatsås:

  • 3 msk extra virgin olivolja
  • 1 liten lök hackad
  • 1/2 kg mogna röda körsbärstomater
  • 1/2 tsk socker
  • Salt

 

Gör så här:

Börja med att göra tomatsåsen. Blanchera körsbärstomaterna och ta bort skal och frön. Bryn löken i en kastrull, tillsätt tomater salt, socker (för att balansera syran) och koka på medelvärme i några minuter.

 

Dela de övriga tomaterna på mitten och ”marinera” dem i en skål med hackad vitlök, basilika och en nypa salt.

 

Koka pastan i halva tiden som anges på förpackningen och låt rinna av. Blanda pastan med lite pecorino och en slev av tomatsåsen.

 

Använd en ugnsform med hög kant, gärna av traditionellt lergods som sägs bidra med en mer intensiv smak. Häll resten av tomatsåsen på botten av formen. Bred ut ett lager pasta och strö över lite pecorinon och halva mängden stracciatella. Fortsätt med ett andra lager pasta, pecorino och stracciatella. Avsluta med ett lager pasta som täcks med de marinerade körsbärstomaterna. Toppa med ströbröd, pecorino och olivolja.

 

Grädda i 180° i 45 minuter tills pastan och tomattäcket fått en fin skorpa. Ta ut ur ugnen, låt vila en och servera till dina hungriga gäster.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Pasta al forno alla traneseUgnsbakad pasta från Puglia

Puglia, eller Apulien om man så vill, på den italienska klacken är lite av hela Italiens skafferi. Här odlas en stor andel av det vete, oliver, mandlar, körsbär med mera som konsumeras i landet. En annan lokal specialitet är den mjuka krämiga osten stracciatella som också används i matlagning i stor utsträckning, som i denna variant av ugnsbakad pasta som är typisk för staden Trani, en av pärlorna längs den adriatiska kusten.

 

Ingredienser:

  • 1/2 kg mogna röda körsbärstomater
  • 4–5 basilikablad
  • 700 gr pasta (medelstor gärna räfflad av typen penne rigate eller liknande)
  • 250 gr färsk stracciatella, skuren i bitar
  • 2 msk riven pecorino
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • ströbröd efter smak
  • peppar efter behov

 

Färsk tomatsås:

  • 3 msk extra virgin olivolja
  • 1 liten lök hackad
  • 1/2 kg mogna röda körsbärstomater
  • 1/2 tsk socker
  • Salt

Gör så här:

Börja med att göra tomatsåsen. Blanchera körsbärstomaterna och ta bort skal och frön. Bryn löken i en kastrull, tillsätt tomater salt, socker (för att balansera syran) och koka på medelvärme i några minuter.

 

Dela de övriga tomaterna på mitten och ”marinera” dem i en skål med hackad vitlök, basilika och en nypa salt.

 

Koka pastan i halva tiden som anges på förpackningen och låt rinna av. Blanda pastan med lite pecorino och en slev av tomatsåsen.

 

Använd en ugnsform med hög kant, gärna av traditionellt lergods som sägs bidra med en mer intensiv smak. Häll resten av tomatsåsen på botten av formen. Bred ut ett lager pasta och strö över lite pecorinon och halva mängden stracciatella. Fortsätt med ett andra lager pasta, pecorino och stracciatella. Avsluta med ett lager pasta som täcks med de marinerade körsbärstomaterna. Toppa med ströbröd, pecorino och olivolja.

 

Grädda i 180° i 45 minuter tills pastan och tomattäcket fått en fin skorpa. Ta ut ur ugnen, låt vila en och servera till dina hungriga gäster.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer stracciatella !

Stracciatella-alla-Romana

Stracciatella alla Romana

Buljongsoppa med ägg och parmesan. En enkel, näringsrik och välsmakande soppa, som oftast serveras som förrätt...

Läs mer

Pesche-arrosto-con-salsa-ai-lamponi

Pesche arrosto con salsa ai lamponi

En oväntad god dessert med grillade persikor, stracciatella, hallon och basilika!

Läs mer

Insalata-pomodori-e-stracciatella

Insalata pomodori e stracciatella

Fräsch sallad med ugnsrostade söta tomater, krämig stracciatella och krispig pistage. Perfekt att servera som en antipasti eller....

Läs mer

Lasagne-con-zucca-e-stracciatella

Lasagne con zucca e stracciatella

En vegetarisk variant av lasagne som kombinerar höstsmaken av pumpa med den delikata stracciatella ...

Läs mer