Arancini VerdiRisottobollar

Text och recept: Peter Nordin

Grön antipasti, såsom vi ibland serverar den, som en fin start på vår dining här på Ruffino – i det böljande Marche. Vegetariska rätter blir mer och mer vanligt, även i Italien som än så länge får anses vara ett orubbligt köttrike.

Läs mer

Hit har inte debatten om köttets miljöpåverkan nått. Även många hälsosidor, tidningar och bloggar etc. rekommenderar gärna illrött kött som hälsans måltid nummer ett. Här är man stolt över sin småskaliga kreaturproduktion som också vävs samman med historia och tradition. Men det gröna är på framfart och efterfrågan ökar stadigt. Så här har vi ett ess i bakfickan för ”goda vegetariska Italien”.

 

Ingredienser: (4–6 personer)

  • 150 g kall överbliven zucchini – eller sparrisrisotto av grönsaksbuljong
  • 20 g riven parmesan
  • 35 g riven provoloneost
  • 20 droppar grön tabasco verde (grön)
    1 msk hackad persilja
  • 1 msk hackad mynta
  • salt och peppar

 

Panering:

  • 50 g mjöl
  • 1 ägg, vispat med en nypa salt. (Du kan hoppa över ägget och rulla enbart i mjöl och ströbröd)
  • 1 dl ströbröd

 

Fritering:

  • Kastrull, termometer
  • 1 liter rapsolja.

 

Så här gör du Arancini Verdi:

Sätt ugnen på 175°.

 

Lägg alla ingredienser till risottobollarna och blanda samman. Smaka av med salt och peppar. Grön tabasco är mild med fin hetta, så vill du ha mer sting i blandningen kan du bara krydda litet extra.

 

Låt stå i kylen 30 minuter.

 

Rulla jämna bollar om 25 gram. Låt vila på nytt 30 min i kylen.

 

Rulla alla bollar i mjöl, sedan i äggvispet och sist i ströbrödet.

 

Värm olja till 180° i en kastrull och fritera bollarna 3–4 minuter så de får en gyllene yta. Låt rinna av på hushållspapper. Värm bollarna i ugnen fyra minuter innan servering.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Arancini VerdiRisottobollar

Text och recept: Peter Nordin

Grön antipasti, såsom vi ibland serverar den, som en fin start på vår dining här på Ruffino – i det böljande Marche. Vegetariska rätter blir mer och mer vanligt, även i Italien som än så länge får anses vara ett orubbligt köttrike.

Läs mer

Hit har inte debatten om köttets miljöpåverkan nått. Även många hälsosidor, tidningar och bloggar etc. rekommenderar gärna illrött kött som hälsans måltid nummer ett. Här är man stolt över sin småskaliga kreaturproduktion som också vävs samman med historia och tradition. Men det gröna är på framfart och efterfrågan ökar stadigt. Så här har vi ett ess i bakfickan för ”goda vegetariska Italien”.

 

Ingredienser: (4–6 personer)

  • 150 g kall överbliven zucchini – eller sparrisrisotto av grönsaksbuljong
  • 20 g riven parmesan
  • 35 g riven provoloneost
  • 20 droppar grön tabasco verde (grön)
    1 msk hackad persilja
  • 1 msk hackad mynta
  • salt och peppar

 

Panering:

  • 50 g mjöl
  • 1 ägg, vispat med en nypa salt. (Du kan hoppa över ägget och rulla enbart i mjöl och ströbröd)
  • 1 dl ströbröd

 

Fritering:

  • Kastrull, termometer
  • 1 liter rapsolja.

Så här gör du Arancini Verdi:

Sätt ugnen på 175°.

 

Lägg alla ingredienser till risottobollarna och blanda samman. Smaka av med salt och peppar. Grön tabasco är mild med fin hetta, så vill du ha mer sting i blandningen kan du bara krydda litet extra.

 

Låt stå i kylen 30 minuter.

 

Rulla jämna bollar om 25 gram. Låt vila på nytt 30 min i kylen.

 

Rulla alla bollar i mjöl, sedan i äggvispet och sist i ströbrödet.

 

Värm olja till 180° i en kastrull och fritera bollarna 3–4 minuter så de får en gyllene yta. Låt rinna av på hushållspapper. Värm bollarna i ugnen fyra minuter innan servering.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Peter Nordin !

Spiedini-di-pollo-alla-Carbonara-alla-griglia

Spiedini di pollo alla Carbonara alla griglia

Italienska kycklingspett med smak av Carbonara, recept av Peter Nordin

Read More

Costoletta Milanese

Costoletta Milanese

Ett utsökt recept på kalvkotletter från Milano. Ett recept av vår skribent Peter Nordin.

Read More

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Att tillaga denna rätt anses vara en konst i Italien. Jag har lärt mig denna konst på italienska stjärnrestauranger och hos gamla tanter på...

Read More

resa fantasin

En resa i fantasin

I väntan på det ”goda Italien” är som i väntan på Godot av Samuel Beckett. Cooking with Stanley Tucci in searching for Italy - blir vårt substitut till att kunna resa i Italiens underbara landskap.

Read More

Mer av Peter Nordin !

Vincisgrassi alla Nordin
Vincisgrassi alla Nordin

Vincisgrassi. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten på spisen. Koka alla pasta-ark 1 minut och lägg ut på kökshanddukar. Nu skall vi..

Read More

Ossobuco di Pollo
Ossobuco di Pollo

Börja med kycklingen. Salta och peppra alla låren på båda sidor och vänd i mjöl. Stek i olivolja i en stor stekpanna i 4–5 minuter gyllene ...

Read More