Enkel pasta med sommartryffel
En utsökt pasta med sommartryffel och vitlök. Simpel att laga – underbar att äta!
Recept: Tomas Bacoccoli
Beställ Bacoccolis sommartryffel HÄR
Ingredienser: (4-5 personer)
- 150-250 gram färsk sommartryffel
- 500 gram pasta på durumvete eller äggpasta om du vill
- Salt
- Olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- Pastavatten
Gör så här:
Koka upp pastavatten i stor kastrull. Fyra liter vatten för 500 gram pasta blir bra. Ha i två ganska rågade matskedar salt när vattnet kokar. Smaka av vattnet så du lär dig vad som är perfekt mängd salt. Pastavatten är en ingrediens.
Fräs ett par vitlöksklyftor med ”skjortan på” i rikligt med olivolja i några minuter i stekpanna med höga kanter. Plocka upp klyftorna ur oljan och släng dem i papperskorgen. Riv i hälften av tryffeln i olivoljan och låt allt bli ljummet. Tillsätt lite olivolja om det behövs.
Lägg i pastan i det kokande vattnet. När pastan nästan är färdig (smaka av, det ska vara tuggmotstånd) så tar du drygt en deciliter av pastavattnet och häller i pannan med tryffel. För sälta och stärkelse. Värm på tryffeln och oljan till det blir lite ljummet. Men det ska inte börja puttra.
Sedan häller du av pastan i durkslaget och förenar pastan med tryffeln i stekpannan. Låt dem umgås ett par minuter, sedan hyvlar du i resten av tryffeln med baksidan av en osthyvel.
Ät utan parmesan eller andra ingredienser. Max en klick smör.
Ett gott glas vin eller champagne passar förstås. Annars vatten.
Enkel pasta med sommartryffel
En utsökt pasta med sommartryffel och vitlök. Simpel att laga – underbar att äta!
Recept: Tomas Bacoccoli
Beställ Bacoccolis sommartryffel HÄR
Ingredienser: (4-5 personer)
- 150-250 gram färsk sommartryffel
- 500 gram pasta på durumvete eller äggpasta om du vill
- Salt
- Olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- Pastavatten
Gör så här:
Koka upp pastavatten i stor kastrull. Fyra liter vatten för 500 gram pasta blir bra. Ha i två ganska rågade matskedar salt när vattnet kokar. Smaka av vattnet så du lär dig vad som är perfekt mängd salt. Pastavatten är en ingrediens.
Fräs ett par vitlöksklyftor med ”skjortan på” i rikligt med olivolja i några minuter i stekpanna med höga kanter. Plocka upp klyftorna ur oljan och släng dem i papperskorgen. Riv i hälften av tryffeln i olivoljan och låt allt bli ljummet. Tillsätt lite olivolja om det behövs.
Lägg i pastan i det kokande vattnet. När pastan nästan är färdig (smaka av, det ska vara tuggmotstånd) så tar du drygt en deciliter av pastavattnet och häller i pannan med tryffel. För sälta och stärkelse. Värm på tryffeln och oljan till det blir lite ljummet. Men det ska inte börja puttra.
Sedan häller du av pastan i durkslaget och förenar pastan med tryffeln i stekpannan. Låt dem umgås ett par minuter, sedan hyvlar du i resten av tryffeln med baksidan av en osthyvel.
Ät utan parmesan eller andra ingredienser. Max en klick smör.
Ett gott glas vin eller champagne passar förstås. Annars vatten.
Mer av Tomas Bacoccoli !
Kallpressad olivolja – Una storia magica
Reportage,Tomas Bacoccoli,Just nu,Olivolja
Från romartiden finns användning av kallpressad olivolja dokumenterad i skrift, men de etruskiska gravarna berättar vidare bak i ...
Olivolja och Kärlek
Tomas Bacoccoli,Reportage,Olivolja
Olivolja, oliverna och olivträden är alla mytomspunna. På italienska är olivträdet maskulint (l’ulivo), frukten feminin (l’uliva) och oljan som kommer
Don Tommaso – om barndomens Italien
Just nu,Tomas Bacoccoli,Reportage,Oss svenskitalienare emellan
Don Tommaso. Man behövde inte älska fotboll för att titta på Uno Kryss Due på TV3 på nittiotalet. Fotbollsprogrammet som i halvlek spenderade lika stora delar på Alessandro Del Pieros fina frisparkar som på italiensk mat och kultur.
Amelia – Italienska under ytan
Reportage,Oss svenskitalienare emellan,Just nu,Tomas Bacoccoli
Det är många som vill vara italienska, men som inte är det. Vet inte om du förstår vad jag menar, men som italienare noterar man sånt. Det är smickrande när folk överartikulerar sig och gör sig till, för att de så himla gärna vill vara italienska liksom.
Mer av Tomas Bacoccoli !
Tomas Bacoccoli släpper ny bok
Mycket av Italien kan återskapas utanför landets gränser, men inte den här boken. Jag hade aldrig kunnat skriva Etrusken om jag inte ...
Olivolja och Kärlek
Olivolja, oliverna och olivträden är alla mytomspunna. På italienska är olivträdet maskulint (l’ulivo), frukten feminin (l’uliva) och oljan som kommer