Italienska viner älskar mat!- Att välja vin till maten

Att välja vilket vin som passar till vilken mat beskrivs ibland som en vetenskap, medan det för andra är ett rent nöje med ett stort utrymme för den egna fantasin. Det finns såklart några proffsiga ”grundregler” att förhålla sig till för de som vill ha en hjälp på vägen, som till exempel att matcha aromer i vinet med maten eller att utgå ifrån och balansera de olika grundsmakerna.

 

italienskt-vin

 

Men vårt stalltips till alla Italien-älskare är mycket enklare än så: älskar du det italienska köket ska du välja italienska viner! Det är faktiskt inte så konstigt att italienska viner funkar fint med pasta, pizza och andra klassiska rätter. Anledningen till att vin och mat från samma plats ofta passar så bra ihop beror på att man i Italien har en lång historia med vin som den självklara måltidsdrycken. En middag utan vin är mer eller mindre otänkbart! Italienarna har helt enkelt haft längre tid på sig att smaka sig fram.

 

att-valja-vin-till-mat

 

Ett annat sätt att uttrycka det på är ”what grows together, goes together”. Därför är det rätt troligt att du kommer att dricka ett glas Chianti till pastan med vildsvinsragu i Firenze eller bli erbjuden ett Nebbiolovin till din tryffeldoftande Tajarin i Barolo. Du behöver inte vara orolig för att den här ”förenklingen” kommer att begränsa dina möjligheter – Italiens 20 regioner rymmer hundratals olika druvsorter och vinstilar! Det är inte heller nödvändigt att vara så lojalt lokalpatriotisk som italienarna själva brukar vara utan det finns såklart utrymme att experimentera. I slutändan ska du välja ett vin som du tycker om.

 

Såhär på senhösten och den annalkande vintern så blir smakerna på tallriken djupare och rätterna varmare. Då brukar de fylligare rödvinerna ta mer plats på våra bord, och väljer du en Valpolicella Ripasso, ett Nebbiolovin från Valtellina eller varför inte en Governo från Toscana så vågar vi lova att du inte kommer att bli besviken!

 

SALUTE E BUON APPETITO!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Italienska viner älskarmat!- Att välja vin till maten

Att välja vilket vin som passar till vilken mat beskrivs ibland som en vetenskap, medan det för andra är ett rent nöje med ett stort utrymme för den egna fantasin. Det finns såklart några proffsiga ”grundregler” att förhålla sig till för de som vill ha en hjälp på vägen, som till exempel att matcha aromer i vinet med maten eller att utgå ifrån och balansera de olika grundsmakerna.

 

italienskt-vin

 

Men vårt stalltips till alla Italien-älskare är mycket enklare än så: älskar du det italienska köket ska du välja italienska viner! Det är faktiskt inte så konstigt att italienska viner funkar fint med pasta, pizza och andra klassiska rätter. Anledningen till att vin och mat från samma plats ofta passar så bra ihop beror på att man i Italien har en lång historia med vin som den självklara måltidsdrycken. En middag utan vin är mer eller mindre otänkbart! Italienarna har helt enkelt haft längre tid på sig att smaka sig fram.

 

Ett annat sätt att uttrycka det på är ”what grows together, goes together”. Därför är det rätt troligt att du kommer att dricka ett glas Chianti till pastan med vildsvinsragu i Firenze eller bli erbjuden ett Nebbiolovin till din tryffeldoftande Tajarin i Barolo. Du behöver inte vara orolig för att den här ”förenklingen” kommer att begränsa dina möjligheter – Italiens 20 regioner rymmer hundratals olika druvsorter och vinstilar! Det är inte heller nödvändigt att vara så lojalt lokalpatriotisk som italienarna själva brukar vara utan det finns såklart utrymme att experimentera. I slutändan ska du välja ett vin som du tycker om.

 

att-valja-vin-till-mat

 

Såhär på senhösten och den annalkande vintern så blir smakerna på tallriken djupare och rätterna varmare. Då brukar de fylligare rödvinerna ta mer plats på våra bord, och väljer du en Valpolicella Ripasso, ett Nebbiolovin från Valtellina eller varför inte en Governo från Toscana så vågar vi lova att du inte kommer att bli besviken!

 

SALUTE E BUON APPETITO!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Crostini-med-Taleggio-och-paron

Crostini med Taleggio och päron

Underbar vegetarisk antipasi med taleggio, salvia, päron och tryffelhonung. Crostini Rolls Royce av Peter Nordin.

Läs mer

Vitello-Tonnato

Vitello Tonnato

Vitello Tonnato. Kombinationen av kött och tonfisk har anor tillbaka till renässansen, men det traditionella receptet för Vitello tonnato

Läs mer

Carpaccio di manzo con rucola e grana

Carpaccio di manzo con rucola e grana

Tunna skivor oxfilé med parmesan, ruccola, citron och kapris.

Läs mer

semifreddo

Semifreddo

Namnet betyder “halvfryst” och det är en klassisk italiensk glassdessert som inte kräver någon glassmaskin och därför är otroligt lätt...

Läs mer