5 saker du måste veta om olivolja
Olivolja är en hörnsten i den italienska kokkonsten och förgyller de flesta maträtter. Den är inte bara god utan också väldigt nyttig. Här är 5 handfasta råd när du ska välja en flaska från butikshyllan!
Välj Extra Vergine
Välj helst en flaska där det står ”extra vergine” eller ”extra virgin” på etiketten. Extra Vergine betyder att det är en ren olja utan några smakdefekter och helt fri från tillsatser.
Kvalitet spelar roll
Högkvalitativ Extra Vergine smakar inte bara gott, utan har också större hälsofördelar jämfört med lägre kvaliteter, som säljs under namnen jungfruolja eller olivolja. Ju högre nivåer av antioxidanter desto längre hållbarhet och mer av de näringsämnen som vi betalar extra för.
Bitterhet är en bra sak
Färska oliver är bittra, så oljan gjord av färska oliver bör också vara bitter. Faktum är att bitterheten är en indikation på de hälsosamma näringsämnen vi förväntar oss när vi väljer Extra Vergine.
Håll det fräscht
Extra Vergine börjar tappa i kvalitet i samma ögonblick som den görs. Exponering för luft, värme och ljus förkortar hållbarheten dramatiskt. Många flaskor är inte längre Extra Vergine när den slutligen konsumeras. Det är som om du betalat för en Ferrari, bara för att köra en gammal Fiat första gången bakom ratten. Leta efter ett skördedatum eller tappningsdatum på varje flaska du köper — ju nyare datum, desto bättre. Om du bara kan hitta ett ”bäst före”-datum, bör det vara minst ett år i framtiden. Förvara den tätt stängd i ett svalt, mörkt skåp. När du öppnat flaskan använd den inom en månad eller två.
Använd den till allt
Vid det här laget borde alla veta att olivolja kan användas istället för mindre hälsosamma fetter i praktiskt taget varje maträtt. Från pochering och bakning till sautering till fritering – att använda Extra Vergine olivolja istället för smör eller andra oljor är inte bara det mest hälsosamma alternativet, utan gör också att din mat kommer också att smaka bättre.
När du steker under hög temperatur under lång tid kommer de omättade fettsyrorna (som oljan är rik på) oxideras i olivoljan och smaken och lukten försvinner i princip helt. Så då är det bättre att använda en olivolja med mildare smak.
BUON APPETITO!
5 saker du måste veta om olivolja
Olivolja är en hörnsten i den italienska kokkonsten och förgyller de flesta maträtter. Den är inte bara god utan också väldigt nyttig. Här är 5 handfasta råd när du ska välja en flaska från butikshyllan!
Välj Extra Vergine
Välj helst en flaska där det står ”extra vergine” eller ”extra virgin” på etiketten. Extra Vergine betyder att det är en ren olja utan några smakdefekter och helt fri från tillsatser.
Kvalitet spelar roll
Högkvalitativ Extra Vergine smakar inte bara gott, utan har också större hälsofördelar jämfört med lägre kvaliteter, som säljs under namnen jungfruolja eller olivolja. Ju högre nivåer av antioxidanter desto längre hållbarhet och mer av de näringsämnen som vi betalar extra för.
Bitterhet är en bra sak
Färska oliver är bittra, så oljan gjord av färska oliver bör också vara bitter. Faktum är att bitterheten är en indikation på de hälsosamma näringsämnen vi förväntar oss när vi väljer Extra Vergine.
Håll det fräscht
Extra Vergine börjar tappa i kvalitet i samma ögonblick som den görs. Exponering för luft, värme och ljus förkortar hållbarheten dramatiskt. Många flaskor är inte längre Extra Vergine när den slutligen konsumeras. Det är som om du betalat för en Ferrari, bara för att köra en gammal Fiat första gången bakom ratten. Leta efter ett skördedatum eller tappningsdatum på varje flaska du köper — ju nyare datum, desto bättre. Om du bara kan hitta ett ”bäst före”-datum, bör det vara minst ett år i framtiden. Förvara den tätt stängd i ett svalt, mörkt skåp. När du öppnat flaskan använd den inom en månad eller två.
Använd den till allt
Vid det här laget borde alla veta att olivolja kan användas istället för mindre hälsosamma fetter i praktiskt taget varje maträtt. Från pochering och bakning till sautering till fritering – att använda Extra Vergine olivolja istället för smör eller andra oljor är inte bara det mest hälsosamma alternativet, utan gör också att din mat kommer också att smaka bättre.
När du steker under hög temperatur under lång tid kommer de omättade fettsyrorna (som oljan är rik på) oxideras i olivoljan och smaken och lukten försvinner i princip helt. Så då är det bättre att använda en olivolja med mildare smak.
BUON APPETITO!
Fyra fantastiska recept !
Ciabatta med surdeg
Ciabatta betyder ”toffel” och inspirerades av den långsträckta formen. Brödet blev snabbt känt i Italien. Allt du behöver är...
Crostini di polenta con funghi
Grillad polenta med svamp. Börja med polentan. Koka upp vattnet i en stor kastrull. Häll försiktigt ner polentamjölet och vispa hela tiden så att det inte bildas klumpar. Tillsätt saltet. Minska till svag värme och låt koka i 30 – 40 minuter.
Insalata di melone e prosciutto
Insalata di melone e prosciutto. En underbar sommarrätt med söta och salta smaker i kombination! Läs mer på www.godaitalien.se
Pasta con tonno e briciole – pasta med tonfisk
Pasta med tonfisk och brödsmulor. Mjukstek löken på medelvärme i olivoljan i en panna som är stor nog för att rymma den färdiga pastan och såsen, i ungefär 5 minuter. Tillsätt vitlök och chili och fortsätt att fräsa tills vitlöken är gyllenbrun, i ungefär 1 minut.