Närhet är kärlek
Text och foto av: Peter Nordin
Recept: Hans Alfredson
Närheten till råvaran ger vördnad och respekt varje gång jag doppar mitt bröd i en skål med god olivolja. Många gånger vattnas mina ögon av glädje och jag njuter extra. Så kan livet te sig på landsbygden i Italien och speciellt på vår kulle i Marche.
De första spåren av oliver sägs vara 42 000 år gamla och hittades i trakterna runt Sahara. På Kreta, där jag tidigare bodde i tre år, har man funnit odlingar som är daterade 5 000 år tillbaka i tiden. Olivträdet och olivoljan är ständigt omnämnd i den grekiska mytologin, i de egyptiska hieroglyferna och i bibeln. Allt detta sköljer över en när vi i soluppgången vaknar för att skörda våra oliver i september och i oktober.
Vi tillverkar en liten mängd “extra virgin olivolja” varje år från egna träd här på Casa San Ruffino, mitt i Italien. Vi plockar oliverna för hand, en och en, mycket tidigt på morgonen medan det är svalt, så vår olja blir kallpressad. Bara några timmar efter skörd åker vi fem minuter till vår kvarn. Där pressas oliverna till gudomlig grönaktig fyllig olja. Den är fruktig, kryddig, smak av fänkål och chili med lång smak och stor bouquet. Vi använder alltid två sorters olivolja. En exklusiv, extra virgin olivolja och en enklare olivolja som vi använder i stekpannan.
För många år sedan producerade jag en revy med Hans Alfredson, Peter Dalle och Tina Ahlin på restaurang Prinsen – ”Prinskorv under taket”, en revy som blev en megahit. Herr Alfredson var också medlem i Gastronomiska Akademien. Han menade att det mesta i matlagningen redan hade skapats och kombinerats och mycket var nya versioner av gamla maträtter. Däremot ansåg Hans att ’soppa på oliver’ var något som inte skapats och på så vis uppfann han en maträtt som ingen tidigare hade lagat. Under repetitionerna på Prinsen lagade vi denna vid flertal tillfällen med Carinas surdegsbröd och han var extra stolt för sitt bidrag till den gastronomiska historien. Vid några tillfällen serverade Alfredson denna soppa till Gastronomiska Akademiens högtidsstunder.
Här receptet, som skall tillskrivas Hans Alfredson.
Soppa på oliver
Ingredienser:
- 100 g babyspenat
- 4 dl sardellfyllda oliver 4 dl vispgrädde
- 6 dl kalvbuljong
- ev litet pressad citron
Till servering
- timjan eller persilja
- olivolja
- parmesanost
- 4 stora skivor surdegsbröd
Gör så här:
Mixa spenat, oliver, grädde och buljong i matberedaren någon minut och stjälp upp i en tjockbottnad kastrull och låt blandningen koka några minuter på svag värme.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt några droppar pressad citron. Häll upp i djupa tallrikar och toppa med färsk timjan.
Rosta grovt surdegsbröd, ringla rejält med olivolja över brödskivorna och toppa med nyriven 24 månaders parmesan.
Närhet är kärlek
Text och foto av: Peter Nordin
Recept: Hans Alfredson
Närheten till råvaran ger vördnad och respekt varje gång jag doppar mitt bröd i en skål med god olivolja. Många gånger vattnas mina ögon av glädje och jag njuter extra. Så kan livet te sig på landsbygden i Italien och speciellt på vår kulle i Marche.
De första spåren av oliver sägs vara 42 000 år gamla och hittades i trakterna runt Sahara. På Kreta, där jag tidigare bodde i tre år, har man funnit odlingar som är daterade 5 000 år tillbaka i tiden. Olivträdet och olivoljan är ständigt omnämnd i den grekiska mytologin, i de egyptiska hieroglyferna och i bibeln. Allt detta sköljer över en när vi i soluppgången vaknar för att skörda våra oliver i september och i oktober.
Vi tillverkar en liten mängd “extra virgin olivolja” varje år från egna träd här på Casa San Ruffino, mitt i Italien. Vi plockar oliverna för hand, en och en, mycket tidigt på morgonen medan det är svalt, så vår olja blir kallpressad. Bara några timmar efter skörd åker vi fem minuter till vår kvarn. Där pressas oliverna till gudomlig grönaktig fyllig olja. Den är fruktig, kryddig, smak av fänkål och chili med lång smak och stor bouquet. Vi använder alltid två sorters olivolja. En exklusiv, extra virgin olivolja och en enklare olivolja som vi använder i stekpannan.
För många år sedan producerade jag en revy med Hans Alfredson, Peter Dalle och Tina Ahlin på restaurang Prinsen – ”Prinskorv under taket”, en revy som blev en megahit. Herr Alfredson var också medlem i Gastronomiska Akademien. Han menade att det mesta i matlagningen redan hade skapats och kombinerats och mycket var nya versioner av gamla maträtter. Däremot ansåg Hans att ’soppa på oliver’ var något som inte skapats och på så vis uppfann han en maträtt som ingen tidigare hade lagat. Under repetitionerna på Prinsen lagade vi denna vid flertal tillfällen med Carinas surdegsbröd och han var extra stolt för sitt bidrag till den gastronomiska historien. Vid några tillfällen serverade Alfredson denna soppa till Gastronomiska Akademiens högtidsstunder.
Här kommer receptet, som skall tillskrivas Hans Alfredson.
Soppa på oliver
Ingredienser:
- 100 g babyspenat
- 4 dl sardellfyllda oliver 4 dl vispgrädde
- 6 dl kalvbuljong
- ev litet pressad citron
Till servering
- timjan eller persilja
- olivolja
- parmesanost
- 4 stora skivor surdegsbröd
Gör så här:
Mixa spenat, oliver, grädde och buljong i matberedaren någon minut och stjälp upp i en tjockbottnad kastrull och låt blandningen koka några minuter på svag värme.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt några droppar pressad citron. Häll upp i djupa tallrikar och toppa med färsk timjan.
Rosta grovt surdegsbröd, ringla rejält med olivolja över brödskivorna och toppa med nyriven 24 månaders parmesan.
Mer av Peter Nordin !
Peter Nordins Ragú
Pasta,Peter Nordin,Reportage,Nötkött
I Italien benämns denna sås kort och gott som ragù. Ordet Bolognese sägs komma från italienare som utvandrade från Neapeltrakten till USA i början av 1900-talet. Där parade man samman ragùn med spaghetti.
Spaghetti Pangratatto
Värm 2 msk olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt det rivna vita bröded och stek tills gyllene färg och krispig ...
Soppa på linser från Castelluccio
Vegetariskt,Soppor,Peter Nordin
Denna underbara soppa på linser är återkommande på Ruffino, till gästers och familjens stora glädje. Från början en klassisk ”cucina povera primo”.
Det okända och fascinerande Marche
Vi är tvungna att vara uppe med tuppen, ja du måste gå upp extra tidigt, innan solen lyfter sina strålar över Sibillinibergens vackra toppar, som fortfarande har spår av snö på vissa ställen.
Mer av Peter Nordin !
Spaghetti alle Vongole av Peter Nordin
Spaghetti alle vongole har sitt ursprung i Neapel, på den italienska kusten. Musslor har utgjort en del av den lokala gastronomin sedan ...
Secreto – Grillad spädgris
Låt köttet stå framme i rumstemperatur 5 – 10 minuter innan du skall grilla. Jag styckar köttet i mindre delar, 10 x 12 cm. Jag brukar ...