Piccata Nordini
Text och recept av: Peter Nordin
”… Varpå han beställde sin favorit till varmrätt, Piccata di vitello alla pizziola, som också hör till en av mina gunstlingar att njuta av när jag är där på besök. (…) Min version av Piccata är annorlunda. Ost och ägg blandas med grovt malet eller hackat kycklinglår. I receptet kan du välja att servera med tonnatokräm eller med citronsås. ”
Läs mer om Peters kåser här!
Ingredienser:
- 1 kg grovt malet eller mycket fint skuret kycklinglår
- 1 ägg
- 2 msk (10 gram) mynta bladen, lätt hackade
- 1 msk grovt hackad färsk basilika
- 2 chili (milda) fint hackade eller ¼-del strak chili
- 4 salladslökar fint skivade
- 3 msk hackad persilja
- 4 msk ricotta
- 1 msk citronzest
- 4 msk riven parmesan
- 1 dl panko plus extra till panering
- ½ tsk spansk paprikapulver (piccante och lätt rökt)
- salt och svartpeppar
- olivolja
Gör så här:
Dessa köttbullar alla ’piccata’ får konsistensen som en paté. Börja med att samla alla ingredienser till receptet på köksbänken. Hacka, riv och mät upp alla delar. Tänk på att kycklingen skall vara iskall när den blandas samman.
Rör ihop ägg, salladslök, mynta, basilika, citronzest, persilja, ricotta, parmesan, panko, rökta paprikan, chilin, salt och peppar i stor bunke. Blanda allt till en smet. Blanda i den malda kycklingen. Använd en gummispatel och rör samman. Gör ett stekprov. Du rullar en liten kula av färsen och steker för att prova både konsistensen och kryddningen.
Rulla köttbullar om ca 50 g styck. Du bör få cirka 25 bollar. Lägg alla köttbullar på en plåt. Jag valde att forma dessa som järpar – queneller med hjälp av en stor matsked. Innan du steker, så rulla alla bullar i panko och stek gyllene 4–5 minuter i olivolja, vänd dem så de blir gyllene på alla sidor. Köttbullarna blir inte helt genomstekta utan avslutas i ugnen 10–15 minuter på 160°.
Servera med min salsa tonnato eller min citronsås. På bilden ser du min underbara ’tonnatokräm’.
Piccata Nordini
Text och recept av: Peter Nordin
”… Varpå han beställde sin favorit till varmrätt, Piccata di vitello alla pizziola, som också hör till en av mina gunstlingar att njuta av när jag är där på besök. (…) Min version av Piccata är annorlunda. Ost och ägg blandas med grovt malet eller hackat kycklinglår. I receptet kan du välja att servera med tonnatokräm eller med citronsås. ”
Läs mer om Peters kåser här!
Ingredienser:
- 1 kg grovt malet eller mycket fint skuret kycklinglår
- 1 ägg
- 2 msk (10 gram) mynta bladen, lätt hackade
- 1 msk grovt hackad färsk basilika
- 2 chili (milda) fint hackade eller ¼-del strak chili
- 4 salladslökar fint skivade
- 3 msk hackad persilja
- 4 msk ricotta
- 1 msk citronzest
- 4 msk riven parmesan
- 1 dl panko plus extra till panering
- ½ tsk spansk paprikapulver (piccante och lätt rökt)
- salt och svartpeppar
- olivolja
Gör så här:
Dessa köttbullar alla ’piccata’ får konsistensen som en paté. Börja med att samla alla ingredienser till receptet på köksbänken. Hacka, riv och mät upp alla delar. Tänk på att kycklingen skall vara iskall när den blandas samman.
Rör ihop ägg, salladslök, mynta, basilika, citronzest, persilja, ricotta, parmesan, panko, rökta paprikan, chilin, salt och peppar i stor bunke. Blanda allt till en smet. Blanda i den malda kycklingen. Använd en gummispatel och rör samman. Gör ett stekprov. Du rullar en liten kula av färsen och steker för att prova både konsistensen och kryddningen.
Rulla köttbullar om ca 50 g styck. Du bör få cirka 25 bollar. Lägg alla köttbullar på en plåt. Jag valde att forma dessa som järpar – queneller med hjälp av en stor matsked. Innan du steker, så rulla alla bullar i panko och stek gyllene 4–5 minuter i olivolja, vänd dem så de blir gyllene på alla sidor. Köttbullarna blir inte helt genomstekta utan avslutas i ugnen 10–15 minuter på 160°.
Servera med min salsa tonnato eller min citronsås. På bilden ser du min underbara ’tonnatokräm’.
Fyra fantastiska recept !
Panforte – italiensk nougatkaka
utsökt Italiensk nougatkaka med nötter, kanel och mörk choklad.
Spaghetti Pangratatto
Värm 2 msk olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt det rivna vita bröded och stek tills gyllene färg och krispig ...
Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin
Att tillaga denna rätt anses vara en konst i Italien. Jag har lärt mig denna konst på italienska stjärnrestauranger och hos gamla tanter på...
Fusilli con pesto invernale
Uttrycksfull och välsmakande - så kan man definiera den här pastan med en rik mer vintrig variant av pesto baserad på soltorkade tomater...