Cantucci Toscani
Mandelkakor från Toscana
Cantucci (Cantuccini), även kända som ”Biscotti di Prato”, är ett typiskt bakverk från det traditionella toskanska köket. Ett slags torra kex med mandel, som skärs i skivor när degen fortfarande är varm och sedan gräddas igen några minuter, så att man får rustika lite skorpliknande men väldoftande kakor. Serveras traditionellt med ett sött vin som t.ex. Vin Santo men smakar lika gott med lite Prosecco eller en kopp kaffe!
Ingredienser: (ca 40 st)
- 280 gr vetemjöl special
- 150 gr strösocker
- 130 gr mandel med skal
- 2 ägg
- rivet skal av 1 apelsin
- rivet skal av 1 citron
- ev lite vaniljsocker efter tycke och smak
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
Gör så här:
Börja med att blanda ägg, socker, rivet citrusskal, salt och eventuellt vaniljsocker med en gaffel. Tillsätt sedan mjöl och bakpulver. Knåda en stund tills du får en homogen deg. Om det fastnar på fingrarna, strö över lite mjöl. Tillsätt mandeln med skal.
Knåda väl, dela degen på mitten och forma till två jämna ”limpor”, ca 3 cm breda. Se till att de blir så runda som möjligt och lägg dem på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda i 180° C i mitten av ugnen i ca 15 – 18 minuter så länge bröden växer i storlek.
Ta ut dem ur ugnen och skär bröden i ca 1 ½ – 2 cm tjocka skivor med en vass kniv. Vänd kakorna på sidan och tillaga i ugnen i 4 minuter på ena sidan; vänd dem sedan och grädda ytterligare 4 minuter på andra sidan. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna! Så fort de kommer ut ur ugnen kommer de att verka hårda, men om du låter dem vila några timmar så får de en perfekt tuggvänlig konsistens!
Cantucci Toscani
Mandelkakor från Toscana
Cantucci (Cantuccini), även kända som ”Biscotti di Prato”, är ett typiskt bakverk från det traditionella toskanska köket. Ett slags torra kex med mandel, som skärs i skivor när degen fortfarande är varm och sedan gräddas igen några minuter, så att man får rustika lite skorpliknande men väldoftande kakor. Serveras traditionellt med ett sött vin som t.ex. Vin Santo men smakar lika gott med lite Prosecco eller en kopp kaffe!
Ingredienser: (ca 40 st)
- 280 gr vetemjöl special
- 150 gr strösocker
- 130 gr mandel med skal
- 2 ägg
- rivet skal av 1 apelsin
- rivet skal av 1 citron
- ev lite vaniljsocker efter tycke och smak
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
Gör så här:
Börja med att blanda ägg, socker, rivet citrusskal, salt och eventuellt vaniljsocker med en gaffel. Tillsätt sedan mjöl och bakpulver. Knåda en stund tills du får en homogen deg. Om det fastnar på fingrarna, strö över lite mjöl. Tillsätt mandeln med skal.
Knåda väl, dela degen på mitten och forma till två jämna ”limpor”, ca 3 cm breda. Se till att de blir så runda som möjligt och lägg dem på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda i 180° C i mitten av ugnen i ca 15 – 18 minuter så länge bröden växer i storlek.
Ta ut dem ur ugnen och skär bröden i ca 1 ½ – 2 cm tjocka skivor med en vass kniv. Vänd kakorna på sidan och tillaga i ugnen i 4 minuter på ena sidan; vänd dem sedan och grädda ytterligare 4 minuter på andra sidan. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna! Så fort de kommer ut ur ugnen kommer de att verka hårda, men om du låter dem vila några timmar så får de en perfekt tuggvänlig konsistens!
Fler italienska desserter !
Cannoli al limoncello
Detta är klassiska sicilianska bakverk med smak av syrlig citron och limoncello. Underbara delikatesser som uppskattas av alla åldrar...
Torta Pinocchio
Pinocchiotårta gjord på sockerkaksbotten med maräng, toppad med limoncello-grädde och färska bär.
Limoncello-sås till färska bär
En enkel och supergod italiensk dessert gjord med limoncello. Passar bra till färska bär eller frukter, att ringla över eller att doppa i.
Pesche arrosto con salsa ai lamponi
En oväntad god dessert med grillade persikor, stracciatella, hallon och basilika!