Pasta con zucchine e cozzePasta med zucchini och blåmusslor
Gillar du blåmusslor så är det här pastan för dig. En matig men fräsch rätt som smakar bäst med ett kallt glas italienskt vitt vin från till exempel Frascati!
Ingredienser:
- 4 portioner valfri pasta
- 1 kg blåmusslor
- 1 zucchini
- 1 dl extra virgin olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- 1 knippe persilja, hackad (efter smak)
Gör så här:
Börja med att rengöra musslorna. Skrapa dem med bladet på en liten kniv och riv av ”skägget” som sticker ut ur skalet. Kolla alla musslorna innan tillagning genom att knacka dem mot en skärbräda eller i diskhon; om de inte sluter sig eller om det rinner ut sand slänger du dem.
Lägg musslorna i en kastrull med 2 msk vatten, täck med lock och låt dem koka försiktigt på medelvärme. Det tar cirka 5 minuter tills musslorna har öppnat sig, släng alla som fortfarande är stängda. Låt dem svalna lite, och plocka ur dem ur skalen. Spara eventuellt några med skalen till garnering. Sila vattnet kokvattnet och ställ åt sidan.
Skär zucchinin i mindre bitar, gärna tunna stavar. Fräs dem försiktigt i en panna med olja och vitlöksklyftan som du krossar lätt. När zucchinin har mjuknat, ta bort vitlöken och lägg i musslorna och det sparade kokvattnet. Koka ihop några minuter.
Tillsätt pastan som du kokat al dente och blanda väl under ett par minuter. Tänk på att musselkoket kan vara ganska salt så pastan kan med fördel kokas med lite mindre salt än vanligt.
Pasta con zucchine e cozze
Pasta med zucchini och blåmusslor
Gillar du blåmusslor så är det här pastan för dig. En matig men fräsch rätt som smakar bäst med ett kallt glas italienskt vitt vin från till exempel Frascati!
Ingredienser:
- 4 portioner valfri pasta
- 1 kg blåmusslor
- 1 zucchini
- 1 dl extra virgin olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- 1 knippe persilja, hackad (efter smak)
Gör så här:
Börja med att rengöra musslorna. Skrapa dem med bladet på en liten kniv och riv av ”skägget” som sticker ut ur skalet. Kolla alla musslorna innan tillagning genom att knacka dem mot en skärbräda eller i diskhon; om de inte sluter sig eller om det rinner ut sand slänger du dem.
Lägg musslorna i en kastrull med 2 msk vatten, täck med lock och låt dem koka försiktigt på medelvärme. Det tar cirka 5 minuter tills musslorna har öppnat sig, släng alla som fortfarande är stängda. Låt dem svalna lite, och plocka ur dem ur skalen. Spara eventuellt några med skalen till garnering. Sila vattnet kokvattnet och ställ åt sidan.
Skär zucchinin i mindre bitar, gärna tunna stavar. Fräs dem försiktigt i en panna med olja och vitlöksklyftan som du krossar lätt. När zucchinin har mjuknat, ta bort vitlöken och lägg i musslorna och det sparade kokvattnet. Koka ihop några minuter.
Tillsätt pastan som du kokat al dente och blanda väl under ett par minuter. Tänk på att musselkoket kan vara ganska salt så pastan kan med fördel kokas med lite mindre salt än vanligt.
Fyra fantastiska recept !
Saffransbiscotti
Biscotti är en klassisk italiensk skorpa med mandel. I detta recept tillsätter vi saffran. Dessa enkla, söta och knapriga skorpor passar perfekt till glöggen eller kaffet!
Milano – Torino
En klassisk italiensk aperitivo som såg dagens ljus redan 1860 på Gaspare Campari’s café i Milano.
Peter Nordins Ragú
Pasta,Peter Nordin,Reportage,Nötkött
I Italien benämns denna sås kort och gott som ragù. Ordet Bolognese sägs komma från italienare som utvandrade från Neapeltrakten till USA i början av 1900-talet. Där parade man samman ragùn med spaghetti.
Risotto con arragosta e zafferano
Lossa hummerklorna och knäck skalen med baksidan av en kniv och lägg dem åt sidan. Ta ur köttet från stjärten, rensa bort tarmen och skär den i bitar.