Vi gillar: Oliver från Cerignola
Du har säkert sett dem på butikshyllan – de lite större gröna oliverna som kallas Cerignola.
Men visste du att de bara odlas i ett litet område runt byn med samma namn, i närheten av Foggia i norra delen av regionen Puglia i sydöstra Italien. Vi pratar alltså om en produkt med skyddad ursprungsmärkning som inte kan komma någon annanstans ifrån!
När du reser runt i Puglia så är det svårt att inte notera den enorma mängden olivträd! Det mesta pressas till olja men vissa sorter som Bella di Cerignola som den också kallas, passar bättre att äta. Oliven är stor och har ett friskt fruktkött, en fast konsistens med mild fruktig smak med en gräsig ton och inslag av örter. Genom sin rika smak är den god att äta som den är som drinktilltugg eller tillsammans med lagrade ostar och charkuterier. Den kan med fördel också användas i en sallad eller kärnas ur och användas i en pastarätt eller en gryta.
Den har odlats i trakten sedan 1400-talet och har troligen introducerats av spanska immigranter, men enligt andra källor kan den ha anor tillbaka till romarriket.
En av de främsta producenterna i och av Cerignola är familjen Di Tuccio. Paret Raffaele och Addolorata lämnade sin hemtrakt i grannregionen Basilicata i början av 90-talet för att börja ett nytt liv i det bördiga Puglia, genom köpet av gården Contessa Staffa som har anor tillbaka till 1700-talet. Här odlar de idag 40 hektar med vin och grönsaker och hela produktionen är ekologiskt certifierad. Idag är det sonen Luigi som driver verksamheten tillsammans med sin fru Valentina och deras barn.
Luigi växte upp på gården och som barn lärde han sig att tolka jordens behov. Att odla ekologiskt utan kemikalier är en självklarhet och en livsfilosofi för familjen och den enda vägen för att ta fram autentiska, ursprungstypiska och hållbara produkter. Idag sjuder gårdens äldre byggnader av olika verksamheter. Förutom oliver och olivolja så odlas och förädlas också bland annat tomater och kronärtskockor och gården producerar också utmärkta viner på lokala druvsorter.
Hör Luigi berätta om oliverna från Cerignola
Vi gillar: Oliver från Cerignola
Du har säkert sett dem på butikshyllan – de lite större gröna oliverna som kallas Cerignola.
Men visste du att de bara odlas i ett litet område runt byn med samma namn, i närheten av Foggia i norra delen av regionen Puglia i sydöstra Italien. Vi pratar alltså om en produkt med skyddad ursprungsmärkning som inte kan komma någon annanstans ifrån!
När du reser runt i Puglia så är det svårt att inte notera den enorma mängden olivträd! Det mesta pressas till olja men vissa sorter som Bella di Cerignola som den också kallas, passar bättre att äta. Oliven är stor och har ett friskt fruktkött, en fast konsistens med mild fruktig smak med en gräsig ton och inslag av örter. Genom sin rika smak är den god att äta som den är som drinktilltugg eller tillsammans med lagrade ostar och charkuterier. Den kan med fördel också användas i en sallad eller kärnas ur och användas i en pastarätt eller en gryta.
Den har odlats i trakten sedan 1400-talet och har troligen introducerats av spanska immigranter, men enligt andra källor kan den ha anor tillbaka till romarriket.
En av de främsta producenterna i och av Cerignola är familjen Di Tuccio. Paret Raffaele och Addolorata lämnade sin hemtrakt i grannregionen Basilicata i början av 90-talet för att börja ett nytt liv i det bördiga Puglia, genom köpet av gården Contessa Staffa som har anor tillbaka till 1700-talet. Här odlar de idag 40 hektar med vin och grönsaker och hela produktionen är ekologiskt certifierad. Idag är det sonen Luigi som driver verksamheten tillsammans med sin fru Valentina och deras barn.
Luigi växte upp på gården och som barn lärde han sig att tolka jordens behov. Att odla ekologiskt utan kemikalier är en självklarhet och en livsfilosofi för familjen och den enda vägen för att ta fram autentiska, ursprungstypiska och hållbara produkter. Idag sjuder gårdens äldre byggnader av olika verksamheter. Förutom oliver och olivolja så odlas och förädlas också bland annat tomater och kronärtskockor och gården producerar också utmärkta viner på lokala druvsorter.
Hör Luigi berätta om oliverna från Cerignola
Fyra fantastiska recept !
Ossobuco alla Milanese
Ett smakrikt italienskt långkok från Milano. Rätten servars traditionellt med Risotto alla Milanese och Gremolata.
Insalata di melone e prosciutto
Insalata di melone e prosciutto. En underbar sommarrätt med söta och salta smaker i kombination! Läs mer på www.godaitalien.se
Penne alla boscaiola
En härlig pastarätt där skogens och höstens smaker får stå i centrum och skapa en rik och värmande helhet i sällskap med äggpasta, rökt...
Penne alla Vodka
Penne alla Vodka. En snabblagad modern klassiker som signalerar 80-tal och som har fått fäste på italienska menyer både i och utanför Italien. Ursprunget är dock omstritt; enligt vissa föddes rätten på en restaurang i Bologna.