Bruttiboni
Brutti ma Buoni – “fula men goda” – ja, de heter faktiskt så! Bruttiboni är en traditionell italiensk kaka med krispig maräng och rostade hasselnötter. Dess ursprung är ganska vagt; vissa säger Lombardiet, andra tror att de kommer från Piemonte eller Emilia Romagna. Oavsett vilket är alla överens om att de är läckra! Trots att de är ”fula”!
Ingredienser:
- 3 dl (ca 140 gr) hasselnötter, rostade och hackade
- 2 dl (ca 140 gr) socker
- 2 äggvitor
- 1 nypa salt
Gör så här:
Börja med att rosta hasselnötterna lätt i ugnen eller i en stekpanna utan fett. Låt svalna och hacka grovt i matberedare eller med en kniv.
Lägg äggvitorna och en nypa salt i en mixerskål. Vispa långsamt och öka hastigheten tills äggvitan blivit dubbelt så stor och börjar bli ett ”skum”. Tillsätt socker lite i taget och fortsätt vispa tills det blir mjuka toppar på marängen.Vänd ner de hackade hasselnötterna försiktigt med en slickepott så att de blandas väl med marängen.
Häll nötmarängen i en kastrull och sätt den på ganska låg värme. Koka marängen under konstant omrörning i ca 10 minuter tills den börjar ändra färg. Den ska få en ljusbrun/beige färg och också tjockna under tillagningen.
Värm ugnen till ca 135 grader. Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Forma kakor med hjälp av en matsked och en tesked. De kommer att få en oregelbunden form och det är meningen. Se bara till att det är bitar av nötterna som sticker ut för mycket från eftersom de kan brännas. Grädda dem i ugnen i ca 20 – 35 minuter, beroende på om du vill ha dem mjukare eller knapriga. Men kom ihåg att de blir hårdare när de svalnar, så baka inte för länge.
Bruttiboni
Brutti ma Buoni – “fula men goda” – ja, de heter faktiskt så! Bruttiboni är en traditionell italiensk kaka med krispig maräng och rostade hasselnötter. Dess ursprung är ganska vagt; vissa säger Lombardiet, andra tror att de kommer från Piemonte eller Emilia Romagna. Oavsett vilket är alla överens om att de är läckra! Trots att de är ”fula”!
Ingredienser:
- 3 dl (ca 140 gr) hasselnötter, rostade och hackade
- 2 dl (ca 140 gr) socker
- 2 äggvitor
- 1 nypa salt
Gör så här:
Börja med att rosta hasselnötterna lätt i ugnen eller i en stekpanna utan fett. Låt svalna och hacka grovt i matberedare eller med en kniv.
Lägg äggvitorna och en nypa salt i en mixerskål. Vispa långsamt och öka hastigheten tills äggvitan blivit dubbelt så stor och börjar bli ett ”skum”. Tillsätt socker lite i taget och fortsätt vispa tills det blir mjuka toppar på marängen. Vänd ner de hackade hasselnötterna försiktigt med en slickepott så att de blandas väl med marängen.
Häll nötmarängen i en kastrull och sätt den på ganska låg värme. Koka marängen under konstant omrörning i ca 10 minuter tills den börjar ändra färg. Den ska få en ljusbrun/beige färg och också tjockna under tillagningen.
Värm ugnen till ca 135 grader. Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Forma kakor med hjälp av en matsked och en tesked. De kommer att få en oregelbunden form och det är meningen. Se bara till att det är bitar av nötterna som sticker ut för mycket från eftersom de kan brännas. Grädda dem i ugnen i ca 20 – 35 minuter, beroende på om du vill ha dem mjukare eller knapriga. Men kom ihåg att de blir hårdare när de svalnar, så baka inte för länge.
Fler italienska desserter !
Tiramisú Al Limoncello
En spännande variant på den klassiska desserten tiramisú. En söt, fräsch och fantastiskt krämig efterrätt...
Crema di mascarpone e limone
Enkel och smarrig italiensk efterrätt. Perfekt recept att förbereda i förhand. Du behöver endast ...
Paolo’s Tiramisú
Under vårt besök i det blomstrande Menaggio vid Comosjön träffade vi Paolo som brinner för matlagning. En kväll bjuder Paolo på hans fantastiska Tiramisú, receptet delar vi nu med er!
Crostata con ricotta e limoncello
En mycket god paj eller tårta med en frisk fyllning av den italienska färskosten ricotta och citronikören limoncello. Citronens fräschör ...