Hasselbackspotatis på italienska

Recept av: Peter Nordin

Denna rostade potatis har fått en revival de senaste åren tack vare kocken Stefan Ekengren, då hans signumrätt är just hasselbackare med löjrom, vilka är underbara och blivit omtalade. Min version är helt annorlunda och jag har omvandlat dessa med en italiensk tvist.

När jag var tonåring lagade mina föräldrar ofta hasselbackare till våra familjemiddagar. Sedan dess har de gått i arv till våra barn. Denna potatis är känd långt utanför Sveriges gränser. När vi hade ett stort sällskap här på Ruffino från England som middagsgäster trodde alla att detta var en amerikansk uppfinning. De blev överraskade att höra att den kom från restaurang Hasselbacken i Stockholm. De blev extra nyfikna när de också fick höra att det kanske var en Leif Elisson från Värmland som skapade potatisen 1953 när han var kockelev på Hasselbacken.

 

Ingredienser:

  • 4 avlånga stora potatisar (helst Yukon Gold)
  • 8 små salviablad
  • 1 kvist rosmarin
  • 4 vitlöksklyftor i tunna skivor
  • 3 msk mjukt smör
  • olivolja
  • 2 msk rivet färskt vitt bröd
  • 2 msk riven parmesan
  • 1 dl grädde
  • 4 msk passata di pomodoro, passerad tomat
  • 1 msk hackad persilja
  • salt och peppar

 

Gör så här:
Skala potatisarna och lägg i kallt vatten. Spola 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper så de blir helt torra. Sätt ugnen på 200°.

Snitta potatisen i tunna skivor, utan att skära hela vägen igenom. Lägg potatisen i en träslev när du skär. Då är det enklare att lyckas med skivandet.
Späcka potatisarna med vitlöksskivorna, salvian och rosmarinbladen mellan de tunna skivorna och pensla med smör och olivolja.

Lägg alla potatisar tajt i en smord form och baka i ugn 20 minuter.  Ta ut potatisen och pensla med mer smör och olivolja. Strö över salt, det rivna brödet och parmesanen. Baka ytterligare 20–30 minuter

Ta ut från ugnen och toppa med grädden och passatan. Lägg på ett lock av folie och baka ytterligare 25 minuter. I formen skapas en mycket god sås som du skedar över hasselbackarna vid servering. Potatisarna skall bli riktigt mjuka.

Avsluta med att sätta ugnen på grillfunktionen. Ta bort locket och rosta med övervärme 4–5 minuter.

Låt vila en kort stund. Toppa med nymald svartpeppar, litet av tomatgrädden från formen och persiljan. Servera. Mums.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Hasselbackspotatis på italienska

Recept av: Peter Nordin

Denna rostade potatis har fått en revival de senaste åren tack vare kocken Stefan Ekengren, då hans signumrätt är just hasselbackare med löjrom, vilka är underbara och blivit omtalade. Min version är helt annorlunda och jag har omvandlat dessa med en italiensk tvist.

När jag var tonåring lagade mina föräldrar ofta hasselbackare till våra familjemiddagar. Sedan dess har de gått i arv till våra barn. Denna potatis är känd långt utanför Sveriges gränser. När vi hade ett stort sällskap här på Ruffino från England som middagsgäster trodde alla att detta var en amerikansk uppfinning. De blev överraskade att höra att den kom från restaurang Hasselbacken i Stockholm. De blev extra nyfikna när de också fick höra att det kanske var en Leif Elisson från Värmland som skapade potatisen 1953 när han var kockelev på Hasselbacken.

 

Ingredienser:

  • 4 avlånga stora potatisar (helst Yukon Gold)
  • 8 små salviablad
  • 1 kvist rosmarin
  • 4 vitlöksklyftor i tunna skivor
  • 3 msk mjukt smör
  • olivolja
  • 2 msk rivet färskt vitt bröd
  • 2 msk riven parmesan
  • 1 dl grädde
  • 4 msk passata di pomodoro, passerad tomat
  • 1 msk hackad persilja
  • salt och peppar

Gör så här:
Skala potatisarna och lägg i kallt vatten. Spola 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper så de blir helt torra. Sätt ugnen på 200°.

Snitta potatisen i tunna skivor, utan att skära hela vägen igenom. Lägg potatisen i en träslev när du skär. Då är det enklare att lyckas med skivandet.
Späcka potatisarna med vitlöksskivorna, salvian och rosmarinbladen mellan de tunna skivorna och pensla med smör och olivolja.

Lägg alla potatisar tajt i en smord form och baka i ugn 20 minuter.  Ta ut potatisen och pensla med mer smör och olivolja. Strö över salt, det rivna brödet och parmesanen. Baka ytterligare 20–30 minuter

Ta ut från ugnen och toppa med grädden och passatan. Lägg på ett lock av folie och baka ytterligare 25 minuter. I formen skapas en mycket god sås som du skedar över hasselbackarna vid servering. Potatisarna skall bli riktigt mjuka.

Avsluta med att sätta ugnen på grillfunktionen. Ta bort locket och rosta med övervärme 4–5 minuter.

Låt vila en kort stund. Toppa med nymald svartpeppar, litet av tomatgrädden från formen och persiljan. Servera. Mums.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Peter Nordin !

Cucina-povera-kåseri-och-fyllda-pastakuddar

Cucina povera, kåseri och fyllda pastakuddar

Cucina poveraI - de fattigas kök - dessa tider kommer du bli förvånad över hur enkelt du skapar stora smaker, med i princip ingen peng ...

Read More

Salsiccia i ugn

Här är ett enkelt och underbart sätt att rosta salsiccia i ugn. Korven blir extra mör och fyllig i smaken. Recept av Peter Nordin.

Read More

Torta-di-biscotti-e-cioccolato

Torta di biscotti e cioccolato

En underbar och krämig italiensk tårta av choklad och mascarpone och en botten av biscotti.

Read More

Citronsås

Citronsås med Limoncello

Denna citronsås fick många fina omnämnanden i media när jag och Carina startade Zink Grill 2008. Vi serverade såsen med schnitzlar av kalvfilé, salvia och smör. Vi blev belönade som årets krog 2009. Kanske citronsåsen bidrog...

Read More

Mer av Peter Nordin !

Kåseri: Harrys Bar och lantkyckling alla ’piccata’

Jag är på besök hos den mest klassiska restaurangen du kan tänka dig. Det är februari i slutet av 90-talet och den första känslan av vår ...

Read More

Surdegsbröd
Surdegsbröd

Till detta ljuvliga bröd gör vi en klassisk ’levain’, dvs du puffar surdegen extra med starkt vitt brödmjöl och vatten, som får jäsa minst...

Read More