Bistecca alla Fiorentina
Recept av: Peter Nordin
Ingredienser:
- 1 stor oxkotlett – som fått möras minst 4 – 6 veckor, om 1 ½ kg
- salt och peppar
- rosmarin
- 3 msk extra virgin olivolja
- 2 msk smör
- 2 citroner delade på mitten
Gör så här:
Låt köttet stå framme i rumstemperatur 10 – 20 minuter innan du skall grilla. Många kockar menar att detta inte behövs, utan att du kan grilla direkt från kylskåpet. Det tycker inte jag. Efter snart 40 år som kock ger mitt sätt det absolut bästa resultatet. Jag har testat alla varianter.
Krydda köttet generöst med salt, peppar och rosmarin på alla sidor. Grilla över glödande vedträ eller träkol. Tänk på att tända grillen i god tid. Det kan ta upp till 60 – 90 minuter innan kolen verkligen är glödande grå. Grillen skall inte vara för het. Utan köttet skall kunna ligga över glöden en längre tid, utan att bli bränd. Lägg köttet på grillen och låt det ligga still 3 – 4 minuter innan du flyttar (roterar) kotletten så du får ett vackert rutmönster som grillyta.
Vänd köttet och upprepa proceduren. Beroende på värme kan du säkert behöva grilla ytterligare några minuter. Lyft köttet till en liten metallbricka och gnid in köttets alla sidor med smöret och olivoljan och täck med aluminiumfolie. Låt vila 10 minuter. Under tiden grillar du citronerna, som nu kommer avge en len, fyllig och mjuk saft.
Stycka köttet genom att skära längs benet och skiva köttet i vackra skivor.
Nu kommer vi till det sista viktiga trixet. På metallbrickan har det samlats köttsafter, vätska från smöret och olivoljan. Pressa litet av en grillad citron över dessa juicer och blanda med en visp. Skeda denna – typ fond – över det skivade köttet och servera direkt. Nu har du lyckats med årets bästa Bistecca alla Fiorentina.
Bistecca alla Fiorentina
Recept av: Peter Nordin
Ingredienser:
- 1 stor oxkotlett – som fått möras minst 4 – 6 veckor, om 1 ½ kg
- salt och peppar
- rosmarin
- 3 msk extra virgin olivolja
- 2 msk smör
- 2 citroner delade på mitten
Gör så här:
Låt köttet stå framme i rumstemperatur 10 – 20 minuter innan du skall grilla. Många kockar menar att detta inte behövs, utan att du kan grilla direkt från kylskåpet. Det tycker inte jag. Efter snart 40 år som kock ger mitt sätt det absolut bästa resultatet. Jag har testat alla varianter.
Krydda köttet generöst med salt, peppar och rosmarin på alla sidor. Grilla över glödande vedträ eller träkol. Tänk på att tända grillen i god tid. Det kan ta upp till 60 – 90 minuter innan kolen verkligen är glödande grå. Grillen skall inte vara för het. Utan köttet skall kunna ligga över glöden en längre tid, utan att bli bränd. Lägg köttet på grillen och låt det ligga still 3 – 4 minuter innan du flyttar (roterar) kotletten så du får ett vackert rutmönster som grillyta.
Vänd köttet och upprepa proceduren. Beroende på värme kan du säkert behöva grilla ytterligare några minuter. Lyft köttet till en liten metallbricka och gnid in köttets alla sidor med smöret och olivoljan och täck med aluminiumfolie. Låt vila 10 minuter. Under tiden grillar du citronerna, som nu kommer avge en len, fyllig och mjuk saft.
Stycka köttet genom att skära längs benet och skiva köttet i vackra skivor.
Nu kommer vi till det sista viktiga trixet. På metallbrickan har det samlats köttsafter, vätska från smöret och olivoljan. Pressa litet av en grillad citron över dessa juicer och blanda med en visp. Skeda denna – typ fond – över det skivade köttet och servera direkt. Nu har du lyckats med årets bästa Bistecca alla Fiorentina.
Mer av Peter Nordin !
Pizzette di quinoa
Pizza,Vegetariskt,Peter Nordin
Här kommer ett enkelt, snabbt och underbart recept, som råkar vara både glutenfritt, hälsosamt och vegetarisk.
Torta Caprese
Peter Nordin,Reportage,Desserter,Just nu
Torta Caprese! Här kommer min historia om en legendarisk och underbar tårta av choklad och mandel. Läs alla desserter på ww.godaitalien.se
Citronsås med Limoncello
Såser,Peter Nordin,Vegetariskt
Denna citronsås fick många fina omnämnanden i media när jag och Carina startade Zink Grill 2008. Vi serverade såsen med schnitzlar av kalvfilé, salvia och smör. Vi blev belönade som årets krog 2009. Kanske citronsåsen bidrog...
Musslor som i Venedig – Recept av Peter Nordin
Här ett recept från vår kommande kokbok och min Venedigtolkning av stadens läckra musslor. Vi är förlovade med världens bästa blåmusslor ...
Mer av Peter Nordin !
Musslor som i Venedig – Recept av Peter Nordin
Här ett recept från vår kommande kokbok och min Venedigtolkning av stadens läckra musslor. Vi är förlovade med världens bästa blåmusslor ...