Italiensk buffé
Text av: Louise Laurenius
Våren är här och sommaren väntar runt hörnet. Vi är med andra ord mitt inne i en period full av tillfällen att ställa till med fest. Studentskivor, högtidsdagar, midsommar och en kalender med flera röda dagar (och klämdagar) väntar, och vad passar väl då bättre än att bjuda hem vänner och familj på lite god mat och trevligt umgänge?
En italiensk buffé är alltid ett populärt inslag på festen och med landets stora utbud rätter och råvaror, går buffén att variera i oändlighet. Solmogna tomater, olivolja, vitlök, basilika, ostar och chark – listan med ljuvliga smaker kan göras lång. Gemensamt för dem alla, är att i det italienska köket är ofta det enkla det bästa. Kasta därför bort komplicerade tekniker och fokusera istället på råvaran och kärleken (tiden) du ger den.
Släpp stressen och njut av sällskapet
En italiensk buffé kan vara precis så stor eller liten du bestämmer dig för. Du kan fylla den med flera olika rätter eller fokusera på några få utvalda guldkorn. Flera av rätterna är lätta att förbereda i god tid vilket minskar arbetsbördan när gästerna väl anländer.
Maten är viktig i Italien, men det är framför allt tillfället att få umgås som står i fokus runt middagsbordet. Gör därför som italienarna och släpp stressen över festplaneringen. Låt istället gästerna få vara delaktiga med att ställa fram maten, duka bordet och hälla upp vinet. Efter alla mina år i Italien, har jag lärt mig, att ingen förväntar sig att middagen ska stå klar när gästerna anländer. Att bjuda in till fest blir därför ett grupparbete som bäddar för samtal och social tillvaro. En ideologi värd att efterlikna.
Hur bygger du upp en italiensk buffé?
Så hur ska du tänka då, när du vill bjuda in till en italiensk buffé? Ett enkelt tips är att utgå från en klassisk italiensk meny som är indelad i antipasti, primi, secondi och dolci. På så vis får du med dig hela den italienska kostcirkeln med både pasta, kött och tillbehör. Du kan också välja att enbart duka fram flera olika antipasti och stuzzichini (snacks) om du föredrar mindre komplicerade rätter med stora smaker.
Ett gott bröd bör alltid finnas på bordet. Grilla eller rosta tunt skivat bröd så att dina gäster kan göra sin egen bruschetta med olika röror och topping (färska tomater och basilika är en klassiker, men satsa också på en god tapenade på soltorkade tomater eller en röra med cannelinibönor). En god focaccia är ett annat alternativ, eller det napolitanska brödet danubio napoletano, ett brioche-liknande brytbröd som garanterat kommer imponera på gästerna. Krispiga grissini som du kan linda parmaskinka är också populära inslag på buffén.
På tal om parmaskinka, eller prosciutto crudo som italienarna själva säger, bör den vara ett stående inslag på buffén. Lägg den på en ost- och charkbricka tillsammans med parmesan, oliver, en smakrik salami och kanske några skivor mortadella. Eller varför inte kombinera den i en sallad tillsammans med ruccola, grillad persika, mozzarella och en delikat balsamicoglaze?
Ytterligare en sallad som är extra god att servera på sommaren när tomaterna smakar intensivt av solen, är klassikern insalata caprese, där du varvar tomat, mozzarella och basilika på ett fat. Vill du bjuda på mer annorlunda smaker i salladen, kanske en apelsinsallad med fänkål kan passa? Eller varför inte en frisk variant med blekselleri, äpple och valnötter?
En populär rätt som går att förbereda dagen innan och därför passar perfekt på buffébordet, är klassikern från Piemonte, vitello tonnato. Här serveras kalvstek tillsammans med en tonfisksås smaksatt med kapris. Det låter säkert som en helt tokig smakkombination i mångas öron – men har du en gång provat, kommer du för alltid sukta efter mer.
Slutligen behöver den italienska buffé naturligtvis ett, eller flera, söta inslag för att runda av festligheterna med något extra läckert. Vill du verkligen skämma bort dina gäster, bjuder du på en tiramisú som blir allra godast om den fått stå i kylen över natten (det vill säga, perfekt buffémat). En tiramisù kan du variera smakerna på, och vill du inte göra en klassiker, kan du istället satsa på en mer somrig variant med limoncello med jordgubbar. Vill du runda av buffén med ett lite lättare alternativ, kan vinmarinerade jordgubbar kanske passa. Servera dem till glass eller krossade biscotti.
Sådär. Nu har du hela menyförslaget klart och det är bara att ställa till med en italiensk afton tillsammans med nära och kära. Buon appetito!
Italiensk buffé
Text av: Louise Laurenius
Våren är här och sommaren väntar runt hörnet. Vi är med andra ord mitt inne i en period full av tillfällen att ställa till med fest. Studentskivor, högtidsdagar, midsommar och en kalender med flera röda dagar (och klämdagar) väntar, och vad passar väl då bättre än att bjuda hem vänner och familj på lite god mat och trevligt umgänge?
En italiensk buffé är alltid ett populärt inslag på festen och med landets stora utbud rätter och råvaror, går buffén att variera i oändlighet. Solmogna tomater, olivolja, vitlök, basilika, ostar och chark – listan med ljuvliga smaker kan göras lång. Gemensamt för dem alla, är att i det italienska köket är ofta det enkla det bästa. Kasta därför bort komplicerade tekniker och fokusera istället på råvaran och kärleken (tiden) du ger den.
Släpp stressen och njut av sällskapet
En italiensk buffé kan vara precis så stor eller liten du bestämmer dig för. Du kan fylla den med flera olika rätter eller fokusera på några få utvalda guldkorn. Flera av rätterna är lätta att förbereda i god tid vilket minskar arbetsbördan när gästerna väl anländer.
Maten är viktig i Italien, men det är framför allt tillfället att få umgås som står i fokus runt middagsbordet. Gör därför som italienarna och släpp stressen över festplaneringen. Låt istället gästerna få vara delaktiga med att ställa fram maten, duka bordet och hälla upp vinet. Efter alla mina år i Italien, har jag lärt mig, att ingen förväntar sig att middagen ska stå klar när gästerna anländer. Att bjuda in till fest blir därför ett grupparbete som bäddar för samtal och social tillvaro. En ideologi värd att efterlikna.
Hur bygger du upp en italiensk buffé?
Så hur ska du tänka då, när du vill bjuda in till en italiensk buffé? Ett enkelt tips är att utgå från en klassisk italiensk meny som är indelad i antipasti, primi, secondi och dolci. På så vis får du med dig hela den italienska kostcirkeln med både pasta, kött och tillbehör. Du kan också välja att enbart duka fram flera olika antipasti och stuzzichini (snacks) om du föredrar mindre komplicerade rätter med stora smaker.
Ett gott bröd bör alltid finnas på bordet. Grilla eller rosta tunt skivat bröd så att dina gäster kan göra sin egen bruschetta med olika röror och topping (färska tomater och basilika är en klassiker, men satsa också på en god tapenade på soltorkade tomater eller en röra med cannelinibönor). En god focaccia är ett annat alternativ, eller det napolitanska brödet danubio napoletano, ett brioche-liknande brytbröd som garanterat kommer imponera på gästerna. Krispiga grissini som du kan linda parmaskinka är också populära inslag på buffén.
På tal om parmaskinka, eller prosciutto crudo som italienarna själva säger, bör den vara ett stående inslag på buffén. Lägg den på en ost- och charkbricka tillsammans med parmesan, oliver, en smakrik salami och kanske några skivor mortadella. Eller varför inte kombinera den i en sallad tillsammans med ruccola, grillad persika, mozzarella och en delikat balsamicoglaze?
Ytterligare en sallad som är extra god att servera på sommaren när tomaterna smakar intensivt av solen, är klassikern insalata caprese, där du varvar tomat, mozzarella och basilika på ett fat. Vill du bjuda på mer annorlunda smaker i salladen, kanske en apelsinsallad med fänkål kan passa? Eller varför inte en frisk variant med blekselleri, äpple och valnötter?
En populär rätt som går att förbereda dagen innan och därför passar perfekt på buffébordet, är klassikern från Piemonte, vitello tonnato. Här serveras kalvstek tillsammans med en tonfisksås smaksatt med kapris. Det låter säkert som en helt tokig smakkombination i mångas öron – men har du en gång provat, kommer du för alltid sukta efter mer.
Slutligen behöver den italienska buffé naturligtvis ett, eller flera, söta inslag för att runda av festligheterna med något extra läckert. Vill du verkligen skämma bort dina gäster, bjuder du på en tiramisú som blir allra godast om den fått stå i kylen över natten (det vill säga, perfekt buffémat). En tiramisù kan du variera smakerna på, och vill du inte göra en klassiker, kan du istället satsa på en mer somrig variant med limoncello med jordgubbar. Vill du runda av buffén med ett lite lättare alternativ, kan vinmarinerade jordgubbar kanske passa. Servera dem till glass eller krossade biscotti.
Sådär. Nu har du hela menyförslaget klart och det är bara att ställa till med en italiensk afton tillsammans med nära och kära. Buon appetito!
Mer av Louise Laurenius !
Bland pastellfärgade hus och dolda vikar
Slå dig ner på stranden medan solen tar sig upp över berget. Ät din medhavda frukost och lyssna till vågorna som slår in mot klipporna...
Spaghetti alla Carbonara
Pasta,Louise Laurenius,Vi Gillar,Fläsk
Ett klassiskt italienskt recept på Spaghetti alla Carbonara. Pastan är enkel att tillaga, krämig och självklart äkta italiensk!
Återkomsten till det goda Italien
Just nu,Reportage,Louise Laurenius
Omständigheter i världen gjorde att jag åkte hem till Skåne i november för snart ett år sedan. Jag trodde jag skulle stanna kvar någon...
Så lyckas du med napolitansk pizza i din hemmaugn
Reportage,Louise Laurenius,Pizza,Tips
Har du någonsin satt tänderna i en äkta napolitansk pizza? Visste du att det är stor skillnad på den och de pizzor som ofta serveras på pizzeriorna runt om i Sverige.
I Neapel har man nämligen förfinat konsten att göra en fluffig deg...
Mer av Louise Laurenius !
På jakt efter Zlatans Milano
Zlatans Milano - den norditalienska metropolen jag aldrig tidigare besökt, trots min stora kärlek till Italien. På jakt efter legenden..
8 saker du inte visste om italiensk gelato
En god gelato är utan tvekan favoritdesserten för italienare från norr till söder. 8 saker du inte visste om italiensk gelato..