La colomba pasqualeItaliensk påskkaka
Ett måste som avslutning på en italiensk påskmåltid. Här i ett lättlagat recept som du kan göra hemma eftersom den kan vara svår att hitta i svenska affärer. Receptet innehåller bittermandelarom som du hittar bland bakartiklar i välsorterade livsmedelsbutiker. Du kan också variera receptet med att tillsätta hackad kanderad frukt eller hackad choklad.
Ingredienser:
- 3 ägg
- 350 gr vetemjöl ”tipo 00”, alternativt vetemjöl special
- 1 knapp dl vegetabilisk olja, gärna solrosolja
- 1 ¾ dl mjölk
- 2 dl strösocker
- 1 citron, rivet skal
- 1 apelsin, rivet skal
- Några droppar bittermandelarom
- 1 påse torrjäst för salta degar
- Flagad eller hel mandel
- Pärlsocker
Gör så här:
Börja med att separera äggvitorna och gulorna från tre ägg. Vispa äggvitan till ett fast skum och ställ åt sidan. Vispa äggulorna med sockret i en annan skål, tillsätt det rivna skalet av apelsin och citron, mandelarom, olja och till sist mjölken.
Blanda alla ingredienser ordentligt med hjälp av en elvisp och tillsätt sedan mjölet lite i taget under fortsatt vispning. Blanda ner torrjästen och vispa ordentligt så att du inte har några klumpar i smeten. Till sist vänder du ner äggvitan försiktigt.
Häll smeten i en bakform (pappersformar i den speciella duvformen kan köpas på nätet), och dekorera kakan med pärlsocker och mandel. Grädda kakan i ugnen på 180 ° C i cirka 40 minuter. Låt kakan svalna innan servering. Avnjut tillsammans med ett glas Limoncello!
La colomba pasqualeItaliensk påskkaka
Ett måste som avslutning på en italiensk påskmåltid. Här i ett lättlagat recept som du kan göra hemma eftersom den kan vara svår att hitta i svenska affärer. Receptet innehåller bittermandelarom som du hittar bland bakartiklar i välsorterade livsmedelsbutiker. Du kan också variera receptet med att tillsätta hackad kanderad frukt eller hackad choklad.
Ingredienser:
- 3 ägg
- 350 gr vetemjöl ”tipo 00”, alternativt vetemjöl special
- 1 knapp dl vegetabilisk olja, gärna solrosolja
- 1 ¾ dl mjölk
- 2 dl strösocker
- 1 citron, rivet skal
- 1 apelsin, rivet skal
- Några droppar bittermandelarom
- 1 påse torrjäst för salta degar
- Flagad eller hel mandel
- Pärlsocker
Gör så här:
Börja med att separera äggvitorna och gulorna från tre ägg. Vispa äggvitan till ett fast skum och ställ åt sidan. Vispa äggulorna med sockret i en annan skål, tillsätt det rivna skalet av apelsin och citron, mandelarom, olja och till sist mjölken.
Blanda alla ingredienser ordentligt med hjälp av en elvisp och tillsätt sedan mjölet lite i taget under fortsatt vispning. Blanda ner torrjästen och vispa ordentligt så att du inte har några klumpar i smeten. Till sist vänder du ner äggvitan försiktigt.
Häll smeten i en bakform (pappersformar i den speciella duvformen kan köpas på nätet), och dekorera kakan med pärlsocker och mandel. Grädda kakan i ugnen på 180 ° C i cirka 40 minuter. Låt kakan svalna innan servering. Avnjut tillsammans med ett glas Limoncello!
Mer italiensk Påsk !
La colomba – för freden och för våren
Reportage,Lena Martoglio Bomler
Italienarna samlas ändå gärna runt en stor familjelunch på påskdagen då man även bjuder in några vänner för att äta gott tillsammans ...
Buona Pasqua!
Buona Pasqua!I ett katolskt land som Italien är såklart påsken en av de viktigaste religiösa högtiderna, men framförallt ett tillfälle att spendera tid med både familj och vänner.
Rulla ost på Pasquetta
Det vi kallar annandag påsk heter i Italien la Pasquetta eller “den lilla påsken”. Det är en av de stora utflyktsdagarna i Italien då man ...
Mer italiensk Påsk !
La colomba – för freden och för våren
Italienarna samlas ändå gärna runt en stor familjelunch på påskdagen då man även bjuder in några vänner för att äta gott tillsammans ...
Buona Pasqua!
Buona Pasqua!I ett katolskt land som Italien är såklart påsken en av de viktigaste religiösa högtiderna, men framförallt ett tillfälle att spendera tid med både familj och vänner.