BombardinoFavoritdrycken på after-skin i de italienska Alperna

Bombardino, som kan ses som ett italienskt alternativ till Irish Coffee, föddes i den populära skidorten Livigno på 1970-talet, då en ung bartender från Genoa som inte var van vid det kalla vädret började experimentera med varma drinkar.

Läs mer om drinken

Den mest framgångsrika var en varm cocktail gjord på mjölk, whisky och äggvita och den första lyckliga provaren sägs ha utbrustit: ”Oj! Det är en bomb!”.

Med tiden har receptet utvecklats där man behållit sprit och ägg, men ersatt mjölken med vispad grädde och bytt whisky mot konjak. Grunden är en zabaglione som sedan blandas med sprit och vispad grädde.

Det finns olika varianter av Bombardino utifrån grundreceptet; tillsätter du lite espressokaffe får du en ”Calimero”, föredrar du rom istället för brandy kallas den ”Pirata” och i en ”Scozzese” blandar du med whisky.

Ingredienser (2 portioner):

  • 4 äggulor
  • 3/4 dl strösocker
  • (ev 1 dl Marsalavin eller annat sött vin)
  • Ca 8 cl konjak eller brandy
  • Vispad grädde
  • Kakaopulver
  • (ev savoiardikex som dekoration)

 

Gör så här:
Lägg gulor och socker i en skål och vispa till en pösig smet, och blanda ev. i vinet.

Koka upp vatten i en gryta och sätt ner skålen med äggsmeten i denna. Vispa över vattenbadet tills den tjocknar och får en pösig och skummande konsistens.

Blanda i spriten – proportionerna skall vara ca 2/3 zabaglione och 1/3 sprit.

Häll upp i glas eller muggar och toppa med vispad grädde och kakaopulver.

Om du inte vill vispa din egen zabaglione kan du istället köpa färdig ägglikör och värma den och sedan blanda med brandy.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

BombardinoFavoritdrycken på after-skin i de italienska Alperna

Bombardino, som kan ses som ett italienskt alternativ till Irish Coffee, föddes i den populära skidorten Livigno på 1970-talet, då en ung bartender från Genoa som inte var van vid det kalla vädret började experimentera med varma drinkar.

Läs mer om drinken

Den mest framgångsrika var en varm cocktail gjord på mjölk, whisky och äggvita och den första lyckliga provaren sägs ha utbrustit: ”Oj! Det är en bomb!”.

Med tiden har receptet utvecklats där man behållit sprit och ägg, men ersatt mjölken med vispad grädde och bytt whisky mot konjak. Grunden är en zabaglione som sedan blandas med sprit och vispad grädde.

Ingredienser (2 portioner):

  • 4 äggulor
  • 3/4 dl strösocker
  • (ev 1 dl Marsalavin eller annat sött vin)
  • Ca 8 cl konjak eller brandy
  • Vispad grädde
  • Kakaopulver
  • (ev savoiardikex som dekoration)

 

Gör så här:

Lägg gulor och socker i en skål och vispa till en pösig smet, och blanda ev. i vinet.

Koka upp vatten i en gryta och sätt ner skålen med äggsmeten i denna. Vispa över vattenbadet tills den tjocknar och får en pösig och skummande konsistens.

Blanda i spriten – proportionerna skall vara ca 2/3 zabaglione och 1/3 sprit.

Häll upp i glas eller muggar och toppa med vispad grädde och kakaopulver. Salute!

Det finns olika varianter av Bombardino utifrån grundreceptet; tillsätter du lite espressokaffe får du en ”Calimero”, föredrar du rom istället för brandy kallas den ”Pirata” och i en ”Scozzese” blandar du med whisky. Om du inte vill vispa din egen zabaglione kan du istället köpa färdig ägglikör och värma den och sedan blanda med brandy.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer om Alperna !

Parampampoli

Parampampoli

Kaffedrink från Dolomiterna - Blanda ingredienserna i en kastrull på hög värme. När du ser den första bubblan så tänder du spriten med en...

Läs mer

Aktiv semester i Madonna

Här, mitt i hjärtat av Unescos världsarv Dolomiterna, finns något för både entusiastiska cyklister, beslutsamma vandrare och de som ...

Läs mer

Rifugio Crucolo – ett anrikt värdshus på 1100 meters höjd

Inbäddad mellan bergstoppar av porfyr och granit, ligger Val Campelle, en dalgång som bjuder på ett klassiskt vykortslandskap med alpstugor..

Läs mer

Skidor i Dolomiterna

I nordöstra Italien ligger den majestätiska bergskedjan Dolomiterna, ett naturens underverk som alla borde få uppleva.

Läs mer