8 saker du inte visste om italiensk gelato
Text av: Louise Laurenius
En god gelato är utan tvekan favoritdesserten för italienare från norr till söder. Den är perfekt att avnjuta året om, men kanske framför allt på sommaren då längtan efter något svalkande och läskande är extra stor. Har du någon gång rest i Italien, vet du att det är enkelt att ersätta frukost, lunch och mellanmål med en god gelato – det finns ju så många olika smaker att testa, så en gelato om dagen räcker helt enkelt inte till. Men vet du vilken som är italienarnas favoritsmak? Och vet du vilken stad i Italien som har flest gelaterior? Det, och mycket mer, får du reda på här nedan.
1. Av alla glassmaker tillgängliga, är detta den populäraste
Skulle du gå in i en gelateria i Italien som erbjöd alla tillgängliga smaker för tillfället, skulle du behöva välja mellan över 600 varianter. Nu finns det ingen gelateria som erbjuder alla smaker på en och samma gång (som tur är!), men du kan nästan vara säker på att du hittar smaken choklad oavsett var du går. Hela 27 procent av italienarna har nämligen angett choklad som deras favoritsmak, följt av hasselnöt (20 %), citron (13 %) och jordgubb (12 %). Vilken är din favorit?
2. Lombardiet har flest gelaterior i landet
Av Italiens närmre 40.000 gelaterior befinner sig cirka 16 procent, det vill säga 6 400 stycken, i den nordliga regionen Lombardiet. Märkligt kan tyckas, eftersom det generellt blir varmare (det vill säga, större längtan efter glass) ju längre söderut du beger dig. Förklaringen ligger delvis i att storstaden, tillika landets ekonomiska centrum och internationella modestad, Milano ligger i Lombardiet. Och vi vet ju alla att businessmän och modeller älskar glass…
3. Struten föddes av en slump
Struten har inte alltid varit en naturlig del av glassen. Fram tills 1904 serverades glassen alltid i en skål eller bägare. Men vad var det egentligen som förändrades i början av 1900-talet? Jo, det var världsutställning i St. Louis och glassen sålde som smör i solsken i glasståndet på mässan. Så till den grad att bägarna tog slut och glassmästaren då fick den briljanta idén att göra strutar av våfflorna som konditorn i ståndet bredvid tillverkade. Resten är historia och idag är struten, il cono, en lika naturlig del i de italienska gelateriorna, som bägarna och glassen i sig.
4. Italiens äldsta gelateria är fortfarande i full rullning
År 1880 föddes Italiens första gelateria i Rom, på en plats som fram till dess hade sålt den för staden typiska efterrätten grattachecca (hyvlad is som smaksätts med olika sockerlag – inte helt olikt grantita, men också totalt unikt om du frågar en patriotisk romare). Gelaterian kom att kallas ll Palazzo di Freddo Fassi och ligger än idag på samma plats som för 140 år sedan. Helt klart värt ett besök om du befinner dig i den vackra huvudstaden. Följ @fassi_1880 på Instagram för de senaste uppdateringarna.
5. Dränkt gelato en optimal dessert
På italienska betyder affogato dränkt, och det är precis vad som görs med gelaton i den älskade desserten med samma namn. Det hela är mycket enkelt: ta en skopa eller två av din favoritglass (originalreceptet säger vaniljglass, men underskatta inte en affogato gjord på hasselnöt, pistage eller choklad), lägg den i ett glas och häll på en kopp nybryggd espresso. Voilà, världens enklaste dessert är klar för servering.
6. Lär dig allt om gelato på Bolognas glassuniversitet
”Lär dig hur du gör högkvalitativ glass och blir en framgångsrik entreprenör”, så lyder slogan för Carpigiani Gelato University utanför Bologna. Här delar gelato-mästare från hela Italien med sig av sin kunskap så att även du kan bli expert på ämnet. En nybörjarkurs på fem dagar på plats i Bologna kostar 1300 euro – men sedan pandemins utbrott kan du även delta i billigare kurser online. Mer information hittar du på https://www.gelatouniversity.com/it/home
7. En hel festival dedikerad gelato
Att tillverka gelato är en konstform för de som är dedikerade yrket – så till den grad att man sedan 2010 även tävlar i grenen på den årligt återkommande festivalen, Gelato Festival. Festivalen som startade i Florens år 2010 är idag en internationell händelse där man reser världen runt för att kora världens bästa gelato-mästare. Du kan delta i den runtresande festivalen som gäst och därmed prova flera av mästarnas alster. Läs mer på https://gelatofestival.com/en/
8. Får det lov att vara en gelato med smak av tomat?
I samband med att intresset för gelato har växt, har allt fler glassmästare också börjat experimentera med nya, spännande smaker. Några av de märkligaste smakerna du kan hitta världen över består av foie gras, pizza och wasabi. Men det behöver inte bli riktigt så extremt för att vara annorlunda. På Gelateria del Teatro (https://www.gelateriadelteatro.it/) i Rom till exempel, kan du bland annat smaka på riktigt god tomat- och basilikaglass.
8 saker du inte visste om italiensk gelato
Text av: Louise Laurenius
En god gelato är utan tvekan favoritdesserten för italienare från norr till söder. Den är perfekt att avnjuta året om, men kanske framför allt på sommaren då längtan efter något svalkande och läskande är extra stor. Har du någon gång rest i Italien, vet du att det är enkelt att ersätta frukost, lunch och mellanmål med en god gelato – det finns ju så många olika smaker att testa, så en gelato om dagen räcker helt enkelt inte till. Men vet du vilken som är italienarnas favoritsmak? Och vet du vilken stad i Italien som har flest gelaterior? Det, och mycket mer, får du reda på här nedan.
1. Av alla glassmaker tillgängliga, är detta den populäraste
Skulle du gå in i en gelateria i Italien som erbjöd alla tillgängliga smaker för tillfället, skulle du behöva välja mellan över 600 varianter. Nu finns det ingen gelateria som erbjuder alla smaker på en och samma gång (som tur är!), men du kan nästan vara säker på att du hittar smaken choklad oavsett var du går. Hela 27 procent av italienarna har nämligen angett choklad som deras favoritsmak, följt av hasselnöt (20 %), citron (13 %) och jordgubb (12 %). Vilken är din favorit?
2. Lombardiet har flest gelaterior i landet
Av Italiens närmre 40.000 gelaterior befinner sig cirka 16 procent, det vill säga 6 400 stycken, i den nordliga regionen Lombardiet. Märkligt kan tyckas, eftersom det generellt blir varmare (det vill säga, större längtan efter glass) ju längre söderut du beger dig. Förklaringen ligger delvis i att storstaden, tillika landets ekonomiska centrum och internationella modestad, Milano ligger i Lombardiet. Och vi vet ju alla att businessmän och modeller älskar glass…
3. Struten föddes av en slump
Struten har inte alltid varit en naturlig del av glassen. Fram tills 1904 serverades glassen alltid i en skål eller bägare. Men vad var det egentligen som förändrades i början av 1900-talet? Jo, det var världsutställning i St. Louis och glassen sålde som smör i solsken i glasståndet på mässan. Så till den grad att bägarna tog slut och glassmästaren då fick den briljanta idén att göra strutar av våfflorna som konditorn i ståndet bredvid tillverkade. Resten är historia och idag är struten, il cono, en lika naturlig del i de italienska gelateriorna, som bägarna och glassen i sig.
4. Italiens äldsta gelateria är fortfarande i full rullning
År 1880 föddes Italiens första gelateria i Rom, på en plats som fram till dess hade sålt den för staden typiska efterrätten grattachecca (hyvlad is som smaksätts med olika sockerlag – inte helt olikt grantita, men också totalt unikt om du frågar en patriotisk romare). Gelaterian kom att kallas ll Palazzo di Freddo Fassi och ligger än idag på samma plats som för 140 år sedan. Helt klart värt ett besök om du befinner dig i den vackra huvudstaden. Följ @fassi_1880 på Instagram för de senaste uppdateringarna.
5. Dränkt gelato en optimal dessert
På italienska betyder affogato dränkt, och det är precis vad som görs med gelaton i den älskade desserten med samma namn. Det hela är mycket enkelt: ta en skopa eller två av din favoritglass (originalreceptet säger vaniljglass, men underskatta inte en affogato gjord på hasselnöt, pistage eller choklad), lägg den i ett glas och häll på en kopp nybryggd espresso. Voilà, världens enklaste dessert är klar för servering.
6. Lär dig allt om gelato på Bolognas glassuniversitet
”Lär dig hur du gör högkvalitativ glass och blir en framgångsrik entreprenör”, så lyder slogan för Carpigiani Gelato University utanför Bologna. Här delar gelato-mästare från hela Italien med sig av sin kunskap så att även du kan bli expert på ämnet. En nybörjarkurs på fem dagar på plats i Bologna kostar 1300 euro – men sedan pandemins utbrott kan du även delta i billigare kurser online. Mer information hittar du på gelatouniversity.com
7. En hel festival dedikerad gelato
Att tillverka gelato är en konstform för de som är dedikerade yrket – så till den grad att man sedan 2010 även tävlar i grenen på den årligt återkommande festivalen, Gelato Festival. Festivalen som startade i Florens år 2010 är idag en internationell händelse där man reser världen runt för att kora världens bästa gelato-mästare. Du kan delta i den runtresande festivalen som gäst och därmed prova flera av mästarnas alster. Läs mer på https://gelatofestival.com/en/
8. Får det lov att vara en gelato med smak av tomat?
I samband med att intresset för gelato har växt, har allt fler glassmästare också börjat experimentera med nya, spännande smaker. Några av de märkligaste smakerna du kan hitta världen över består av foie gras, pizza och wasabi. Men det behöver inte bli riktigt så extremt för att vara annorlunda. På Gelateria del Teatro (https://www.gelateriadelteatro.it/) i Rom till exempel, kan du bland annat smaka på riktigt god tomat- och basilikaglass.
Mer av Louise Laurenius !
Villa Cardea Coffee Drink
Drinkar,Vi Gillar,Louise Laurenius
Villa Cardea. Spexa till din aperitivo med en drink som har allt: sötma, bitterhet och en extra kick från kallbryggt kaffe.
Gelato – oemotståndlig och alldeles underbar
Gelato – oemotståndlig och alldeles underbar. I Italien tillhör inte il gelato någon årstid. Det är inte något du njuter av tre korta månader
Återkomsten till det goda Italien
Reportage,Louise Laurenius,Just nu
Omständigheter i världen gjorde att jag åkte hem till Skåne i november för snart ett år sedan. Jag trodde jag skulle stanna kvar någon...
Aperitivo – ett kulturellt fenomen
Vi Gillar,Reportage,Louise Laurenius
Ordet aperitivo har sitt ursprung i latinets aperire – att öppna. Aperitivon kom till för att stimulera hungerskänslan. Idag har den ...
Mer av Louise Laurenius !
Aperitivo – ett kulturellt fenomen
Ordet aperitivo har sitt ursprung i latinets aperire – att öppna. Aperitivon kom till för att stimulera hungerskänslan. Idag har den ...
På jakt efter Zlatans Milano
Zlatans Milano - den norditalienska metropolen jag aldrig tidigare besökt, trots min stora kärlek till Italien. På jakt efter legenden..